Europarlamentarul PDL Cristian Preda sustine ca perioada in care poate fi tinut la termen viitorul scrutin parlamentar este 2 decembrie 2012 – 19 martie 2013, pentru orice data anterioara celei de 2 decembrie fiind vorba despre alegeri anticipate, respectiv demisia guvernului.
Cristian Preda scrie pe blogul personal ca mandatul actualului Parlament inceteaza pe 19 decembrie 2012, fiindca Senatul si Camera si-au inceput existenta legala in a sasea legislatura pe 19 decembrie 2008, dupa ce se reunisera pentru intaia data cu patru zile mai devreme.
„Alegerile la termen nu pot fi organizate, deci, mai devreme de 2 decembrie, fiindca noul Parlament trebuie sa se intruneasca in maximum 20 de zile dupa tinerea scrutinului. Cand Victor Ponta vorbea despre alegeri la termen in noiembrie, era neinformat„, sustine Preda.
Potrivit europarlamentarului PDL, pentru orice data anterioara celei de 2 decembrie este vorba despre alegeri anticipate si ar trebui urmata procedura care presupune demisia guvernului, urmata de doua tentative esuate de a investi un nou guvern, apoi de dizolvarea Camerelor.
„In schimb, data ultima la care pot avea loc alegeri pentru a saptea legislatura e 19 martie 2013, fiindca in Constitutie se spune ca un scrutin se tine in maximum 3 luni dupa ce se incheie mandatul Parlamentului in functie”, mai noteaza Preda.
„Astfel, perioada in care poate fi tinut la termen viitorul scrutin parlamentar este 2 decembrie 2012-19 martie 2013”, conchide el.
Cristian Preda mentioneaza ca, pentru a construi aceasta interpretare, a folosit in primul rand articolele 63 si 70 din Constitutie, articolul 11 din Regulamentul Camerei Deputatilor, articolul 14 din Regulamentul Senatului, ca si procesele verbale ale primelor sedinte din actuala legislatura.
Conform articolului 63 din Constitutie, „Camera Deputatilor si Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeste de drept in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pana la incetarea acestora”. Alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
Articolul 70 al Legii fundamentale stabileste ca „deputatii si senatorii intra in exercitiul mandatului la data intrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub conditia validarii alegerii si a depunerii juramantului„.
„Camera Deputatilor este legal constituita dupa validarea a doua treimi din mandatele de deputati si dupa depunerea juramantului de catre acestia„, se prevede la articolul 11 al Regulamentului Camerei Deputatilor.
„Senatul este legal constituit dupa validarea mandatelor a trei patrimi din numarul total de senatori”, stabileste Regulamentul Senatului, la articolul 14, fiind mentionat ca „validarea mandatului de senator presupune validarea alegerii senatorului, precum si depunerea juramantului de catre acesta”.
Sursa: Mediafax