Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, dupa consultarile de la Cotroceni, cu partidele parlamentare, ca s-a ajuns la un acord pe trei mari chestiuni, adoptarea legii alegerilor locale, a legii finantarii partidelor si a campaniilor, legea alegerilor parlamentare si votul prin corespondenta.
Seful statului a precizat ca, in urma discutiilor cu reprezentantii partidelor parlamentare, o prima concluzie este ca ”exista un acord pe trei mari chestiuni”.
Astfel, potrivit lui Klaus Iohannis, s-a stabilit ca pana la jumatatea lunii mai, sa fie aprobate de Parlament si trimise spre promulgare legea privind alegerilor locale, si legea privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale.
Presedintele Klaus Iohannis a mai spus ca a doua zona de acord se refera la legea privind alegerile parlamentare si anume finalizarea lui pana la finalul sesiunii parlamentare.
Al treilea aspect al acordului se refera la votul pentru diaspora si votul prin corespondenta.
Iohannis a precizat ca exista din partea sa o preocupare pe acest subiect, in contextul intarzierii dezbaterilor pe acest subiect.
”S-a promis, astept ca stadiul declarativ sa fie depasit, voi urmari cu mare atentie ce se intampla”, a mai spus presedintele Iohannis.
In privinta legii privind finantarea partidelor politice, presedintele a mentionat faptul ca ”nu promulga legi care incalca principii constitutionale sau care au lacune juridice”.
”Lucrul bine facut incepe cu legislatia bine facuta si din perspectiva constitutionala si din perspectiva juridica. Stim foarte bine ca in ultimii 25 de ani, legislatia prost facuta a dus la stagnare si de multe ori la ineficienta”, a mai afirmat el.
Seful statului a precizat ca in cadrul consultarilor a vorbit si despre ”corectarea prevederilor care dau impresia ca partidele doresc sa isi lase portite pentru finantari, in special cele referitoare la imprumurile de la persoane fizice, dar si despre necesitatea transparentei si necesitatea existentei unui mecanism de verificare”.
”Ma bucur sa constat ca partidele politice au fost de acord cu aceste modificari”, a aratat Iohannis.
Despre votul pentru diaspora, Klaus Iohannis a mentionat ca ”toate partidele au dat asigurari ca exista vointa politica si ca o solutie legislativa va fi adoptata in timp util”.
Iohannis: Cu acest tip de consultari intram in normalitate, e un alt pas spre o altfel de politica
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, dupa finalizarea consultarilor cu partidele, de la Palatul Cotroceni, ca incet, dar sigur, cu acest tip de consultari, se intra in normalitate, fiind ”un nou pas spre o altfel de politica, a normalitatii”.
”Incet dar sigur, cu acest tip de consultare intram in normalitate. Cred ca este un nou pas facut spre o altfel de politica, o politica a normalitatii. Urmatorul pas, sigur, este ca aceste discutii sa se si concretizeze in prpiecte asteptate si de politicieni si de cetateni”, a spus presedintele Iohannis.
El a adaugat ca poate spune faptul ca, in urma consultarilor, ”suntem pe drumul cel bun”.
Iohannis a tinut sa precizeze ca sunt cateva proiecte de la precedentele consultari care au progresat, dar ”sunt si teme sensibile, unele dintre ele, precum votul pentru diaspora, care nu au facut progrese”.
”Le-am luat astazi in discutie pe toate”, a mai declarat Klaus Iohannis.
DECLARATIILE PRESEDINTELUI:
Apreciez interesul pentru aceste consultari, dar si participarea partidelor la consultari
Ma bucur sa constat ca intram in normalitate.
In urma discutiilor de azi ne aflam pe drumul cel bun.
Exista un acord pe trei mari chestiuni.
Am vorbit despre corectarea prevederilor care dau impresia ca partidele doresc sa lase portite pentru finantari, in special imprumuturile de la persoane fizice.
Ma bucur sa constat ca partidele au fost de acord cu aceste modificari.
A doua zona de acord se refera la legislatia pentru alegerile parlamentare. Toate partidele s-au declarat de acord sa finalizeze legislatia in aceasta sesiune.
Votul pentru diaspora – nu mi-am ascuns preocuparea fata de intarzierea dezbaterii. Toate partidele au dat asigurari ca exista vointa politica si ca o solutie va fi adoptata in timp util.
Ma bucur sa vad ca s-au schimbat lucrurile privind incuviintarile justitiei.
Privind salariul presedintelui si premierului, stim ce salarii au sefii de regii, va las pe dumneavoastra sa considerati daca salariile respective sunt potrivite.
Sursa: Mediafax