Pretul alimentelor de la producator pana la supermarket aproape se dubleaza, iar scumpirile apar pe lantul de aprovizionare, a declarat ministrul demis al Agriculturii, Stelian Fuia.
„Modul de productie in sectorul de legume-fructe este unul primar. Fiecare produce legume pe o suprafata mica. Niciun supermarket sau nici cei care fac export nu vor veni sa cumpere cu sacosa de la fiecare. Si fermierii trebuie sa inteleaga cu unul dintre principalii piloni ai modernizarii agriculturii in Romania il constituie asocierea„, a spus Fuia, la emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica la Pro TV.
Mircea Croitoru, presedintele Asociatiei Producatorilor de Legume si Fructe Matca, prezent in emisiune, a afirmat ca supermarketul, si nu producatorul, este cel care fixeaza pretul produsului alimentar.
„Eu aseara am vazut rosii intr-un supermarket cu 10,5 lei kilogramul. Noi cand iesim cu trufandaua noastra, e undeva la 3,5-4 lei. E o diferenta enorma”, a spus Croitoru.
Acesta a spus ca in ultimii ani membrii asociatiei pe care o conduce au renuntat sa mai cultive tomate din cauza rentabilitatii scazute.
„Noi nu avem protectie din partea statului cand iesim cu trufandaua. Se importa masiv rosii din Turcia, din Polonia, unde ei nu au cheltuielile noastre. Noi cheltuim enorm cu caldura”, a adaugat Croitoru.
Sursa: Mediafax