Economia Marii Britanii se confrunta cu a doua recesiune de la criza financiara din 2008, sporind presiunile asupra coalitiei de guvernare a premierului David Cameron, transmite Reuters.
Declinul neasteptat de 0,2% al Produsului Intern Brut al Marii Britanii in primul trimestru din 2012 vine dupa ce estimarile indicau o crestere a economiei de 0,1% in perioada ianuarie-martie 2012 si dupa ce sondajele de opinie arata o scadere a sprijinului pentru coalitia aflata la guvernare, din cauza noilor masuri de impozitare anuntate luna trecuta la prezentarea bugetului. Alegerile locale, un test important, sunt prevazute pentru 3 mai.
Oficiul National de Statistica a anuntat miercuri ca Produsul Intern Brut al Marii Britanii a scazut in primul trimestru din 2012 cu 0,2%, dupa ce s-a contractat cu 0,3% in ultimele trei luni din 2011. O recesiune este definita in mod tehnic drept doua trimestre consecutive de contractie a economiei.
Multi economisti se asteptau ca economia britanica sa inregistreze o crestere modesta in perioada ianuarie-martie 2012 dar aceste estimari nu au tinut cont de cel mai semnificativ declin din sectorul constructiilor in ultimii trei ani, cuplat cu o crestere anemica a sectorului serviciilor si o scadere a productiei industriale.
Guvernul are nevoie disperata ca economia britanica sa creasca pentru a-si indeplini obiectivul de reducere a deficitului bugetar masiv in urmatorii cinci ani. Dar acest obiectiv va fi dificil de indeplinit deoarece multi parteneri comerciali importanti ai Marii Britanii din zona euro sunt deja in recesiune.
Economia Marii Britanii s-a contractat cu 7,1% in timpul recesiunii inregistrate in perioada 2008-2009 si nu s-a redresat deplin de atunci, pe fondul efectelor negative ale crizei din zona euro, a reducerii cheltuielilor guvernamentale, a inflatiei ridicate si a problemelor cu care se confrunta sectorul bancar.
„Va dura mai mult decat a crezut oricine sa ne redresam din cea mai mare criza a datoriilor din timpul vietii noastre”, a declarat ministrul britanic de finante, David Osborne, dupa anuntarea intrarii in recesiune a Regatului Unit. Acesta a adaugat: „Singurul lucru care ar putea face situatia si mai dificila ar saabandonam planul nostru credibil si sa majoram datoria tarii”.
Guvernul britanic a revizuit in sus estimarile privind cresterea economiei in acest an la 0,8%, fata de 0,7% in prognoza precedenta, a anuntat in 21 martie ministrul britanic de finante George Osborne, la prezentarea proiectului de buget pentru anul fiscal 2012-2013. in ciuda riscurilor provocate de criza datoriilor din zona euro, economia Marii Britanii va evita o noua recesiune, iar cresterea se va accelera in urmatorii ani, afirma atunci Osborne.
Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar urma sa inregistreze o crestere de 2% in 2013, de 2,7% in 2014 si de 3% in 2015 si in 2016. Rata inflatiei ar urma sa ajunga la 2,8% in acest an si sa scada la 1,9% anul viitor.
In anul fiscal care se va incheia la 31 martie, Marea Britanie se va imprumuta 126 miliarde de lire sterline (199 miliarde de dolari), cu un miliard de lire sterline mai putin decat in prognoza precedenta. Cel mai ridicat nivel al datoriei tarii va fi de 76,3% in 2014-2015.
Sursa: Agerpres