Azi si maine, 10 si 11 noiembrie, au loc interviurile pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), unul dintre acestea fiind chiar in sectia din Maramures. Un numar de 16 posturi au fost scoase la concurs la nivelul intregii tari, iar pentru cele de la serviciul teritorial DIICOT Cluj, caruia ii sunt subordonati si procurorii anticoruptie maramureseni, exista doua candidaturi: Dorina Prodan Maciuca si Varvara Emanuela Oltean.
Cele doua activeaza in prezent la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj, respectiv Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca, iar una dintre ele ar putea fi detasata in Baia Mare pe locul lasat liber de actualul sef al procurorilor maramureseni, Florin Deac. Sectia DIICOT Maramures este condusa de Delia Adomnicai, care mai are in subordine doar un coleg.
Delia Adomnicai a aratat ca deficitul de personal nu este singura problema, precizand ca procurorii trebuie sa faca fata si tehnologiei avansate de care dispun infractorii si care o depaseste deseori pe cea aflata in posesia anchetatorilor.
“Trebuie sa recunoastem faptul ca nu de putine ori infractorii ne-o iau inainte pentru ca dispun de resurse materiale si de tehnologie mult mai avansata. In situatia de criza economica, cu greu se gasesc fonduri pentru analize sofisticate, traduceri sau alte tehnici care ne ajuta in rezolvarea cazurilor. Nu trebuie sa tragem insa concluzia ca suntem depasiti in totalitate. Mai devreme sau mai tarziu, toti acesti infractori ajung pe mana noastra, pentru ca se stie ca ulciorul nu merge de multe ori la apa”, a precizat Delia Adomnicai, procuror sef al DIICOT Maramures.
Locuri vacante de procurori nu sunt doar in sectia DIICOT Maramures, ci si la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, unde organigrama completa ar fi de 13 persoane. In prezent, instituatia are doar zece angajati, insa doar noua muncesc efectiv pentru ca al zecelea se afla in concediu de crestere a copilului. In aceasta situatie, instrumentarea dosarelor nu este usoara, din cauza volumului mare de munca.
“Acest deficit de procurori nu ne permite sa solutionam intr-un termen rezonabil toate cauzele. Ne axam pe cauzele mai importante, respectiv cele impotriva vietii, dosarele cu arestati si cauzele mai complexe. In rest, din motive obiective, trebuie sa neglijam celelalte cauze”, a declarat, pentru eMaramures.ro, Florin Deac, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures.
Sursa: Calin Dragomir