Peste 9.900 candidati, cu 2.029 mai multi decat in 2013, au fost inscrisi la proba scrisa a examenului national de definitivare in invatamant, care va avea loc luni in centre din toata tara, a anuntat Ministerul Educatiei Nationale (MEN).
Proba se desfasoara astazi, 14 iulie, incepand cu ora 10:00, in 42 de centre de examen, cate unul in fiecare judet si in Bucuresti.
Dintre cei 10.764 candidati inscrisi la inceputul anului scolar, au fost admisi sa participe la proba scrisa 9.917 candidati care au indeplinit cumulativ cele trei conditii prevazute de metodologie, respectiv: efectuarea unui stagiu de predare in specialitatea postului de cel putin un an, calificativul pentru anul scolar in curs „bine” sau „foarte bine” si minimum media 8 la cele doua inspectii speciale la clasa desfasurate pe perioada anului scolar.
In sesiunea 2014, examenul national pentru definitivare in invatamant se organizeaza la 136 de discipline.
Proba scrisa contine subiecte de specialitate, metodica predarii, pedagogie si elemente de psihologia educatiei. Candidatii vor avea la dispozitie, pentru redactarea lucrarii, patru ore. In judetul Cluj si in Bucuresti, durata probei scrise se va prelungi cu doua ore pentru patru candidati cu nevoi speciale.
Nota obtinuta la proba scrisa va fi nota la examen, pentru promovare fiind nevoie de minimum 8. Cadrele didactice care promoveaza examenul dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, si obiectivul acestui examen, a explicat MEN.
Rezultatele vor fi afisate la 19 iulie. Intre 19 si 23 iulie vor fi inregistrate si solutionate contestatiile, iar rezultatele finale vor fi afisate la 24 iulie.
Pentru evaluarea lucrarilor scrise si solutionarea contestatiilor s-au constituit sase centre de evaluare/contestatii la nivel national, prin arondarea disciplinelor de examen. Astfel, lucrarile tuturor candidatilor care au optat pentru o anumita disciplina de examen sunt evaluate in acelasi centru.
Comisiile constituite in cadrul examenului national de definitivare in invatamant sunt compuse din cadre didactice universitare, avand cel putin titlul stiintific de doctor si din cadre didactice din invatamantul preuniversitar, avand cel putin gradul didactic II. Presedintii comisiilor sunt cadre didactice universitare. Coordonarea metodologica a examenului national revine Ministerului Educatiei Nationale, iar organizarea si desfasurarea probei scrise este asigurata de inspectoratele scolare judetene/a municipiului Bucuresti.
Anul trecut, MEN a decis sa creasca nota minima de promovare a examenului national de definitivat de la 7 la 8. Procentul de promovare din 2013 a fost de 51,26 la suta, dupa solutionarea contestatiilor.
Sursa: Mediafax