Sarea de urgenţă şi starea de alertă nu au niciun efect asupra furturilor de lemne din pădurile din ţara noastră. Conform datelor centralizate de Ministerul Mediului tăierile ilegale de pădure continuă, judeţul Maramureş fiind de departe pe primul loc la defrişările de acest tip, cu peste 104.000 metri cubi (mc) de lemn depistate la hoţii din domeniile forestiere. Pe locurile următoare, la diferenţă considerabilă privind cantitatea de masă lemnoasă tăiată ilegal se situează judeţele Timiş (5470 mc), Bistriţa (3400 m), Oradea (3169 mc), Sibiu (3024 mc), Mureş (2080 mc) şi Suceava (2456 mc).
În urma controalelor efectuate, instituţiile aflate în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor au întocmit, în primele şase luni ale anului, 1100 de dosare penale, din care peste 95% – respectiv 1052 dosare – au fost încheiate pentru cazuri de tăieri ilegale identificate în teren.
Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, în intervalul ianuarie – iunie 2020, au fost efectuate în domeniul forestier 106.000 de controale.
Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a declarat: „Aştept ca aceste dosare să fie cât mai repede instrumentate de procurori. Ţara are nevoie de exemple ale consecinţelor unor astfel de infracţiuni. Totodată, vă asigur că, odată cu adoptarea Codului Silvic, numărul dosarelor penale se va dubla, cel puţin. Asta pentru că orice furt de lemn va fi considerat infracţiune. Sunt convins că stoparea în sine a tăierilor ilegale ar restabili cel mai mare grad de protecţie al pădurilor noastre. Cred că, prin toate metodele pe care le punem în aceeaşi luptă, suntem tot mai aproape de ceea ce toată lumea îşi doreşte: respect pentru pădure, respect pentru legea care o protejează”.
Conform raportului de control, judeţele unde au fost identificate cele mai multe infracţiuni din România şi au fost încheiate cele mai multe dosare penale sunt: Braşov (131 de dosare), Cluj (95), Bacău (72), Covasna (71), Timiş (68), Argeş (61) şi Mureş (58). Curios este că la numărul de dosare penale întocmite, deşi Maramureş are cea mai mare cantitate de lem tăiată ilegal, nu figurează în topul de mai sus.