Protestul a început vineri, în jurul orei 21.00, destul de timid, dar cu trecerea fiecărei ore deţinuţii au prins curaj şi au început să facă tot mai multă gălăgie. S-au calmat doar pentru câteva ore, în zori, pentru că sâmbătă, pe la ora 9.00, revolta a reizbucnit cu şi mai multă intensitate.
Penitenciarul a fost în stare de alertă până la liniştirea totală a spiritelor, sâmbătă după ora 15.00, când s-a revenit la programul normal, iar rudele celor închişi au putut intra în penitenciar, pentru programul de vizite.
Starea de agitaţie în rândul deţinuţilor de la Baia Mare persistă însă. După aplanarea conflictului, unul dintre ei i-a dat prietenei care l-a vizitat un bilet cu revendicările protestatarilor şi i-a cerut să îl ducă presei. Femeia nu a dorit să facă nicio declaraţie, spunând că e un simplu mesager.
”S-au spus atâtea la televizor despre ceea ce se întâmplă în această închisoare. Au fost lucruri şi adevărate, dar şi minciuni. Iată nemulţumirile reale ale noastre: timpul de vizită este prea scurt, nu avem posibilitatea de a discuta cu cei dragi des, nu putem primi pachete de-acasă mai voluminoase; nu putem primi spray-uri sau parfumuri; când avem program de sport nu ni se permite accesul la un duş şi vă închipuiţi cum miroase în momentul în care 39 de oameni intră într-o încăpere plini de transpiraţie; directorul unităţii scoate televizoarele din priză atunci când încep jurnalele de ştiri”, scria în biletul înmânat jurnaliştilor.
Revendicările au confirmat în parte declaraţiile făcute de unul dintre deţinuţii scoşi la vorbitor cu presa de către conducerea penitenciarului. Gheorghe Petrea, cel care sâmbătă dimineaţă a fost ”portavocea” protestatarilor, a declarat că ”nu mâncarea este problema aici în închisoare. Aceasta este bună şi nu avem ce comenta. Nu suntem mulţumiţi de faptul că nu ni se permite să folosim telefonul fix de mai multe ori, că programul de vizită este prea scurt, că dormitoarele sunt supraaglomerate”. Şi alte persoane încarcerate la Baia Mare ar fi dorit să se plângă presei, dar comandantul le-a refuzat cererea.
Potrivit familiilor strânse la poarta penitenciarului, protestele celor aflaţi după gratii au pornit de la condiţiile de trai şi de la regimul strict la care sunt supuşi. Unul dintre foştii ”chiriaşi” ai închisorii, Mihai Şerban, care a fost eliberat cu trei zile înainte de protest, a spus că e ”jale mare” înăuntru. ”Suntem bătuţi, nu ne lasă să ne uităm la televizor, ne scot la vizite doar 20 de minute în loc de o oră. Conducerea mănâncă gratare uriaşe în timp ce nouă ne dau numai lături. Asta se întâmplă de când a venit directorul Bătinaş la conducere.”
Şerban a fost prezent în faţa instituţiei încă de vineri noapte, fiind anunţat din interior că au început protestele. El nu a fost singurul alertat, pentru că şi alte persoane, rude ori prieteni ai deţinuţilor, ştiau că are loc o revoltă, fiind anunţate telefonic chiar de către deţinuţi.
”Mi-a spus la telefon că au năvălit mascaţii peste ei, că sunt bătuţi zi de zi, că nu li se dă mâncare suficientă, că le sînt încălcate drepturile”, a spus soţia unui dintre protestari.
De altfel, motivul real al scandalului provocat de cei închişi se pare că a fost tocmai percheziţia camerelor. Cel puţin asta a declarat sâmbătă, după stingerea ”revoluţiei”, comandantul penitenciarului Baia Mare, Ioan Bătinaş. ”Am avut o întâlnire cu deţinuţii, cu responsabilii de camere. Am găsit înţelegere şi colaborare la ei. Am discutat toate problemele. Nemulţumirile au pornit de la o percheziţie într-o cameră pentru a afla un telefon mobil. O activitate normală într-un penitenciar, de altfel. Cei din camera de detenţie respectivă s-au împotrivit percheziţiei. Trebuie să vă spun că de când sunt în Baia Mare (de 4 luni, n.r.) am găsit 75 de telefoane mobile la deţinuţi. Acest lucru este ilegal. Până acum nu am luat telefonul mobil respectiv, dar sperăm să fim înţeleşi, iar deţinutul să ni-l dea singur. Oricum nu putem interveni cu forţa peste ei în timp ce protestează paşnic. Am fost şi am văzut, personal, toate camerele. Ei cer nişte facilităţi pe care legea nu le permite.”
Şeful închisorii a declarat că revolta a pornit de la patru deţinuţi aflaţi în arest preventiv, incidentul fiind unul izolat. Ei au început să protesteze împotriva faptului că ancheta în cazul lor durează prea mult. Şeful instituţiei a dat însă, într-o primă fază, o explicaţie ilară, spunând că vociferările şi zgomotul tacâmurilor lovite de gratii în miez de noapte s-au datorat faptului că alţi deţinuţi au încercat să îi facă să tacă pe protestatari.
Vineri noapte, paza la penitenciar a fost suplimentată. Gardienii ieşiti din schimb au fost rechemaţi la lucru, pe poarta penitenciarului circulându-se doar pe sensul de intrare. Niciunul dintre angajaţii penitenciarului nu a dorit să facă vreo declaraţie. Unii gardieni şi-au motivat venirea la serviciu în miez de noapte spunând că trebuie să participe la un exerciţiu de alarmare, iar alţii au îndreptat jurnaliştii adunaţi la poartă spre purtătorul de cuvânt. Sâmbătă, la o oră după ce li s-a dat permisiunea să părăsească instituţia, aceştia au revenit. Au plecat spre casă abia după 15.00, când de dincolo de gratii nu s-a mai auzit niciun ”pâs”.
Revendicările celor din Penitenciarul Baia Mare vor fi analiza de o comisie a Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor, care în cel mult trei săptămîni va da publicităţii concluziile.
Ultima revoltă în instituţie a avut loc în urmă cu un aproximativ un an, când cei aproape 700 de deţinuţi au refuzat să iasă la program după înlăturarea din funcţie a fostului comandant, Ioan Marincaş. Cel mai grav incident a avut loc însă la începutul anului 1990, când deţinuţii au pus mîna pe închisoare. La vremea respectivă nimeni nu a avut curajul să pătrundă în interior, iar armata a păzit zidurile puşcăriei timp de trei zile. La Penitenciarul Baia Mare sunt frecvente însă cazurile de automutilare, chiar în cursul lunii trecute doi dintre deţinuţi ajungând la spital cu cuie bătute în cap.
Sursa: Vasile Dale