Modificările legislative din domeniul gospodăririi apelor prevăd dimensionarea lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor și a lucrărilor de supratraversare și subtraversare a cursurilor de apă corelat cu prevederile Strategiei Naționale de Management al Riscului la Inundații și ale Planurilor de Management al Riscului la Inundații.
În acest context, începând cu data de 7 mai 2018, vor fi delegate unele competențe de emitere a actelor de reglementare din domeniul gospodăririi apelor către Sistemele de Gospodărire a Apelor din arealul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (judeţele: Cluj, Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj).
Precizăm că în Strategia Națională de Management al Riscului la Inundații pe termen mediu și lung, aprobată prin HG 846/2010, noțiunea de clasă de importanță devine una secundară, prioritară fiind asigurarea unui grad de protecție conform dezvoltării urbanistice a zonei protejate.
De exemplu, conform strategiei menționate mai sus, pentru zonele locuite rurale, gradul de protecție care trebuie asigurat este cel corespunzător debitelor maxime cu probabilitate anuală de depășire de 1% (probabilități de depășire de 1 la 100 de ani). Pentru zonele locuite urbane exigențele de asigurare a gradului de protecție împotriva inundațiilor sunt mult mai ridicate, de 10/00 (probabilități de depășire de 1 la 1.000 de ani).
Comments 1