Vezi VIDEO
Un producator traditional din Maramures a scos pe piata dulceata pentru fripturi. Cu aroma de usturoi sau de ceapa rosie, delicatesele produse in Baita pot aduce o savoare aparte bucatariei specifice Maramuresului. De altfel, aceste produse sunt folosite cu mare succes in gastronomia frantuzeasca, iar producatorul este convins ca aceste sosuri merg de minune si cu traditionala ceafa de porc, de exemplu.
Constantin Libotean produce o gama larga de gemuri, siropuri, sosuri si muraturi, de la cele traditionale, precum dulceata de visine, prune sau piersici, pana la „ciudatenii” precum dulceata de usturoi, de hrean cu boabe de mustar sau cea de gogonele cu stafide.
„Am inceput cu gama de dulceturi, dar dulceturi care au un caracter de sos, precum dulceata de ardei iute, de ceapa, de usturoi, dulceata de hrean cu boabe de mustar. Toate aceste se pun pe fripturi. Apoi avem gama de sosuri, 12 la numar, printre care sosul de busuioc, de menta, de coacaze de padure, de merisor, de gutui, de visine. Iar dupa aceea avem gama de siropuri. Noi ne-am axat indeosebi pe prelucrarea fructelor de padure, pentru ca acestea sunt ecologice si nu trebuie decat sa le recoltam”, a explicat producatorul maramuresean.
Tinerii privesc aceste produse cu scepticism, insa cei mai in varsta, mai ales cei care au calatorit prin diverse parti ale lumii, apreciaza ineditele delicatese, semn ca educatia culinara se dezvolta odata cu varsta, crede Constantin Libotean.
„Cand eram in targuri, in marile retele de supermarketuri, veneau copiii de pana la 20 de ani si se mirau ca vedeau dulceata de usturoi, de exemplu. Veneau si domni de peste 50 de ani, care le explicau ca au mancat asa ceva prin Franta si Anglia. Educatia culinara si gastronomica se vede la romani undeva peste 35-40 de ani. Copiii din ziua de azi nu stiu decat fast-food”, a declarat Libotean.
In ceea ce priveste retetele, lucrul cel mai complicat este potrivirea condimentelor, care nu se face nicidecum cu un cantar profesional, ci mai mult dupa gust, motiv pentru care niciun borcan de gem nu pleaca pe usa bucatariei fara sa fie gustat in prealabil de producator.
„Este putin mai complicat, nu atat din punct de vedere al ingredientelor, care sunt undeva la 14, cat mai ales din punct de vedere al potrivirii acestora. Tocmai de aceea nicio sarja de 50 de kilograme nu pleaca de aici fara sa o gust eu. Ingredientele nu se pun dupa cantar. Nu poti sa pui la 50 de kilograme, 20 de grame de ienibahar, de exemplu, pentru ca nu stai sa le cantaresti. Le pui cu trei degete, amesteci si gusti. E prea acid, prea bazic… asa se face”, a dezvaluit Constantin Libotean.
Aceste sosuri se folosesc indeosebi pentru fripturi. Astfel, cel de usturoi, care contine, printre altele vin alb, coriandru, chimen, ienibahar, cuisoare si ghimbir se foloseste indeosebi pentru carnea alba, in timp ce dulceata de hrean cu boabe de mustar este ideala pentru carnea de miel.
Sursa: Tania Purcaru