Vezi VIDEO
Mai multe echipe formate din politisti locali, asistenti ai Serviciului Public de Asistenta Sociala si angajati ai Serviciului de Ecarisaj au continuat in aceasta dimineata, 24 iulie, in zona Craica, actiunile periodice de verificare a locuintelor ridicate nelegal pe domeniul public, dar si identificarea locatarilor. Este vorba despre o serie de controale efectuate periodic, prin care municipalitatea doreste sa pastreze sub control situatia oamenilor si a cocioabelor din cele trei mari pungi de saracie ale municipiului, respectiv Craica, Pirita si Ferneziu.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare a explicat ca scopul imediat al acestor actiuni este identificarea tuturor persoanelor din aceste zone. De asemenea, autoritatile vor incerca sa le ofere acces la educatie, atat adultilor, prin programul „A doua sansa”, cat mai ales copiilor.
„In vederea rezolvarii situatiei comunitatii rrome, mai ales a celor din aceasta comunitate care sunt amplasati ilegal in anumite zone ale orasului pe care le stim cu totii de mai bine de 20 de ani – Craica, Pirita, Ferneziu, am continuat si azi identificare fiecarei persoane, dar si evaluarea sociala a fiecarei familii in parte. Acest lucru ne este necesar, pentru ca in parteneriat cu Inspectoratul Scolar sa putem ca din septembrie sa ii dirijam spre scoala pe adultii care nu sunt scolarizati, prin programul «A doua Sansa», iar copiii sa fie introdusi in sistemul de invatamant prescolar sau scolar. Mai mult, ne dorim sa vedem care este pozitia lor vizavi de mutare”, a declarat primarul Catalin Chereches.
Edilul a reiterat faptul ca trebuie gasite solutii pentru relocarea acestor persoane, in asa fel incat aceste pungi de saracie sa fie complet eradicate, iar oamenii sa se poata integra cu succes in comunitate, fie ca este vorba despre mutarea lor in mediul rural sau urban. Asta pentru a evita crearea unor noi zone de saracie si mizerie, cum este acum Craica.
„Pentru a putea sa avem o imagine foarte clara vrem sa vedem cati dintre ei au capacitatea sa se gospodareasca in mediul rural, cati dintre ei au capacitatea sa locuiasca intr-un bloc, intr-o constructie comuna, cati lucreaza si unde lucreaza. Facem toate acestea pentru a nu genera, prin noul proiect de mutare a lor, o noua Craica, o noua stare conflictuala in alta parte, intre cetatenii dintr-un alt cartier si o astfel de zona. Facem toate acestea pentru a rezolva in mod corect, coerent si durabil acest lucru. Este o chestiune dramatica pentru municipiul Baia Mare, o chestiune care trebuie tratata cu foarte multa atentie, o chestiune in care sunt implicati oameni si copii, care genereaza interes pentru intreg orasul, dar in special pentru cateva cartiere, precum Ferneziu, Vasile Alecsandri, respectiv Meda, si este nevoie sa discutam si cu cei din cartier dar si cu familiile din comunitatea roma implicate in acest demers de mutare”, a adaugat Catalin Chereches.
Primarul a mentionat ca isi doreste ca planul de mutare a oamenilor din zona Craica sa fie finalizat pana in toamna, iar actiunea sa fie facuta asa cum scrie la carte, pentru a constitui un model demn de urmat pentru toate comunitatile din Romania.
„Vreau ca in acest an, respectiv pana in toamna, sa avem stabilita clar varianta de mutare, de reasezare a acestor comunitati, de integrare a lor si nu sa vorbim doar despre o simpla mutare, adica sa ii luam dintr-o parte si sa ii ducem in alta parte, ci de modul in care sunt asistati din punct de vedere social si medical, cum sunt coordonati din punct de vedere al sigurantei publice, modul in care ei se raporteaza la autoritatea locala, la politie si, in primul rand, al educatiei. Daca nu ne vom orienta spre copii si spre modul in care ei adopta principii de baza ale comunitatii, ii vom pierde si vom avea o problema din ce in ce mai mare si la nivel local si la nivel national. Eu cred ca Baia Mare poate sa reprezinte un model in ceea ce inseamna rezolvarea problemei comunitatii rrome”, a explicat Catalin Chereches.
In urma actiunii din aceasta dimineata s-a constatat faptul ca, fata de luna iunie, atunci cand in zona locuiau 549 de persoane in 136 de case improvizate, s-au mai stabilit pe Craica sase familii care isi duc traiul in patru adaposturi reconditionate si doua anexe gospodaresti. Acestea urmeaza sa fie demolate de catre autoritatea locala in termenii dispusi de legislatia in vigoare. Actiunile de control vor fi continuate, saptamanal, in toate zonele cu probleme ale municipiului.
Sursa: Tania Purcaru