Peste 70 de organizatii neguvernamentale ii cer ministrului Mediului, Attila Korodi, intr-o scrisoare deschisa, sa sustina o propunere a Parlamentului European privind reducerea cu 80 la suta a consumului de pungi din plastic de unica folosinta, pana in 2019.
Cele peste 70 de organizatii semnatare spun ca isi exprima ingrijorarea fata de opozitia ministrului si a guvernului fata de propunerea Parlamentului European (PE) cu privire la reducerea consumului de pungi din plastic de unica folosinta.
Semnatarii sustin ca, in ciuda unui sprijin popular puternic in intreaga Uniune Europeana, surse din Bruxelles pozitioneaza Romania alaturi de o minoritate de state membre care blocheaza propunerea PE pentru reducerea drastica a utilizarii pungilor de plastic de unica folosinta.
In scrisoarea adresata lui Korodi este citat Piotr Barczak, Policy Office la European Environmental Bureau, care ar fi declarat ca „un grup restrans de tari din cadrul Consiliului, nou acceptate in UE, persista in a arata un dispret total fata de consecintele majore ale poluarii mediului cu pungi de plastic” si ca „refuzul acestui grup minoritar de state membre UE de a adopta oricare dintre propunerile progresiste propuse de catre Parlament contribuie la impasul in negocierile dintre Consiliul de Ministri al UE, Comisia Europeana si Parlamentul European”.
ONG-urile mentioneaza ca pungile din plastic au o durata de viata de peste 200 de ani si una de utilizare de doar cateva minute, fiind unul dintre cele mai elocvente exemple de esec al proiectarii din industrie.
„Masurile de descurajare a producerii pungilor de plastic si a altor produse de unica folosinta reprezinta un aspect prioritar in gestionarea sustenabila a deseurilor. Romania e sufocata de cantitatea imensa de pungi de plastic care acopera atat vai de rauri, cat si campuri intregi. In Romania, conform Fondului de Mediu, cantitatea de pungi de plastic comercializate in 2010 a fost dubla comparativ cu anul 2009 si este in continua crestere, pe fondul dezvoltarii marilor retaileri. Fiecare european foloseste in medie circa 500 de pungi de plastic anual, dintre care 92 la suta sunt de unica folosinta. Mai mult, dintre cele 100 de miliarde de pungi de plastic utilizate anual in Europa doar 6,6 la suta sunt reciclate”, se arata in scrisoarea deschisa.
Organizatiile neguvernamentale sustin ca, din cauza greutatii si dimensiunii reduse, pungile din plastic ajung adesea in mari si oceane, unde se descompun treptat de-a lungul a sute de ani, formand o supa difuza de microparticule raspandita pe intreaga planeta, ele reprezentand un pericol major cu consecinte dramatice pentru ecosistemul acvatic.
„Fragmentele microscopice de plastic sunt usor ingerate, cele mai afectate fiind mamiferele marine. Acesti poluanti se acumuleaza la fiecare nivel din lantul trofic, la fiecare nivel din lant obtinandu-se o crestere semnificativa a concentratiei de poluanti. Mai mult, plasticul nu doar elibereaza substante chimice; odata ajuns in apa atrage alte toxine, devenind si mai periculos pentru formele de viata marine. 94 la suta dintre pasarile din zona Marii Nordului au plastic in stomac”, se mai arata in scrisoare.
Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale mai spun ca pungile din plastic de unica folosinta care nu sunt biodegradabile si compostabile au fost interzise in statul american California, in Franta, Italia, in orase din Australia si Marea Britanie. Printre orasele din SUA care au interzis pungile de plastic de unica folosinta se numara San Francisco (2007), Portland (2011), Seattle (2012), Austin (2013), Los Angeles (2014), Dallas (2015) si Chicago (2015), precizeaza semnatarii scrisorii.
„Avand in vedere ca discutiile se afla in etapa finala, in cazul in care negocierile care vor avea loc vineri, 14 noiembrie, intre Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul de Ministri nu vor duce la niciun rezultat concret, propunerea risca sa fie anulata. Va solicitam sa sustineti reducerea, pana in 2019, a consumului de pungi de plastic de unica folosinta cu 80 la suta, sa sustineti interzicerea pungilor de plastic oxodegradabile si sa sustineti proiectul in forma propusa de catre Parlamentul European prin Margrete Auken, Group of the Greens/European Free Alliance”, se mai arata in scrisoarea trimisa ministrului Mediului.
Sursa: Mediafax