Vezi VIDEO
Probabil cel mai pregnant simbol al comunitatii baimarene, Colonia Pictorilor, este cuprinsa intr-un amplu proiect de restaurare si reabilitare. In ciuda unor vociferari cu privire la proiectul care prevede restaurarea complexului de cladiri, lucrarile sunt unele mai mult decat necesare. Mare parte a artistilor baimareni considera investitia de o importanta majora, care va contribui la dezvoltarea culturii si la acordarea unei sanse in plus generatiilor tinere. Municipalitatea asigura la randul ei ca investitia nu va stirbi din prestigiul coloniei, ci, din contra, va readuce in atentia publica acest simbol al orasului si va aduce din nou Baia Mare pe scena culturala a Europei.
Scoala de Pictura de la Baia Mare va fi, dupa 120 de ani de la infiintare, reabilitata. Lucrarile la Colonia Pictorilor vor fi demarate curand, urmand ca toate cele cinci cladiri din incinta obiectivului sa fie reabilitate. Investitia este vazuta ca o revitalizare a activitatii culturale si o noua sansa de o mare parte a artistilor baimareni.
„In orice caz era obligatoriu. Colonia Pictorilor se va autodemola in urmatorii ani. Asa ca din acest punct de vedere nici nu cred ca se pune in discutie. Si orice artist, si cei care au avut si au ateliere in Colonie, cred ca sunt de acord cu acest lucru. Ca arata intr-un fel sau arata altfel, cred ca artistii prin personalitatea lor nu vor fi niciodata doi de acord in ceea ce priveste modul in care arata proiectul. Dar, daca ne gandim putin, in istorie, din anii 70 nu s-a mai facut nimic in Colonia Pictorilor”, a declarat artistul plastic Ioan Anghel Negrean.
„Peste tot in lume unde am ajuns si unde am expus, toate coloniile si toate cladirile sunt reinnoite ca artistul sa poata sa isi expuna intr-o conditie foarte buna si sa si traiasca si sa creeze intr-o conditie foarte buna. Cum am primit atelierele noi, va spun ca este o senzatie foarte placuta cand intri si poti crea si poti tu sa-ti murdaresti atelierul. Si din celalalt punct de vedere, cladirile sunt intr-o stare foarte proasta trebuie sa avem grija sa ajunga si artistii mai tineri in colonie, sa tinem si sa ocrotim spatiul acesta si pentru cei mai tineri”, a subliniat si Kinga Gyori.
Tanarul artist Dan Mihai Muste este membru al Uniunii Artistilor Plastici, filiala Maramures, de doar un an si la cum arata acum cladirile este convins ca reabilitarea este solutia cea mai buna: „Din cate vad eu si de fiecare data cand m-am intors in oras, este nevoie de o schimbare. Schimbarea intotdeauna e un lucru greu pentru cei mai in varsta, trebuie sa-i intelegem si pe ei, dar trebuie facuta neaparat”.
Cladirile sunt intr-o stare avansata de degradare si riscau oricand sa se prabuseasca daca nu s-ar fi intervenit cu o reabilitare generala. Si chiar daca sunt si voci care nu sunt de acord cu lucrarile investitia va fi realizata.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare: „Au fost diverse puncte de vedere, diverse controverse, diverse opinii si le pot intelege. Oameni care zeci de ani au stat intr-un spatiu care nu este doar o simpla locuinta, un simplu atelier, este un spatiu de creatie, un spatiu sacru, le este greu sa se desparta pentru o perioada de un an de aceste spatii. Le este greu sa inteleaga, unora care au o anumita varsta, si o spun cu tot respectul fata de ei ca trebuie si artistii mai tineri si care de multe ori sunt deja consacrati sa aiba o sansa si sa aiba din partea autoritatii locale un spatiu. Ma gandesc de exemplu la un artist plastic care a pornit din Baia Mare: Adrian Ghenie. Sa spunem ca ar vrea sa faca un gest pentru Baia Mare si sa aiba un atelier unde sa vina o data pe an, o luna sau doua saptamani sa creeze in Baia Mare. Ce spatiu ii dam acestui artist care are 35 de ani si care vinde cu milioane de euro, este cotat la casele de licitatii cu sume exorbitante si este foarte apreciat si printre singurii care ne reprezinta si acum la bienala de la Venetia. Ce facem cu tinerii care acum sunt la Liceul de Arte din Baia Mare, care vor merge sa studieze artele plastice in tara sau strainatate, o sa ajunga prestigiosi o parte din ei si o sa vrea sa se intoarca acasa. Ce sansa le dam lor? Nu vrem ca acest spatiu sa fie doar un muzeu. Vrem sa fie si un muzeu, sa fie si o chestiune de simbol si de prezentarea respectului nostru fata de ceea ce a insemnat infiintarea Scolii de pictura de la Baia Mare, trecutul, cu toti artistii renumiti, dar vrem sa reprezinte si viitorul. Si vrem sa aiba viata acest spatiu si sa poata sa fie apreciat de catre toti baimarenii”.
„Personalitatile sunt puternice, aceste voci apartin artistilor si in general celor care au stat aici, celor care li s-a cuvenit sa spun asa, sa stea aici. Nu cred ca trebuie sa existe aceasta incrancenare pentru o alta etapa pentru ca aceste cladiri sufereau din toate punctele de vedere si nu cred ca trebuie sa existe un loc parazitat, acest loc trebuie sa fie in miscare si prin evenimentele care sunt aici si prin oamenii care genereaza aceste evenimente si care vor activa in aceste spatii”, a declarat Laura Ghinea, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Maramures.
„Este cel mai important eveniment de dupa realizarea acestei colonii. Suntem intr-un moment istoric si al orasului Baia Mare si al Coloniei de Arta este chiar un eveniment european, avand in vedere ca aceste importante centre, Paris, Munchen, Baia Mare, au existat si au intrat in constiinta Europei. Trebuie sa fim multumiti ca avem acest prilej unic in Europa, sa restauram cu atatia bani toata aceasta colonie, care din punct de vedere structural era in curs de disparitie, pentru ca aici a fost o mlastina, fundatiile au putrezit, la figurat, pentru ca fundatia e de piatra, dar sub acestea exista anumite structuri care au grinzi de stejar si s-au compromis cladirile, trebuia o restaurare structurala nu numai estetica. Pe de alta parte, aceasta transformare va stimula artistii tineri, va readuce in atentia Europei Colonia de la Baia Mare”, a subliniat Ioan Marchis, directorul Directiei pentru Cultura Maramures.
Primarul Catalin Chereches considera ca reabilitarea va repune Baia Mare pe harta culturala a Europei, iar intentia municipalitatii este de a-i reda stralucirea de obdinioara, pastrand tot ceea ce este simbolic si important pentru aceasta locatie. Mai ales ca se doreste ca Baia Mare sa devina capitala cultura europeana in anul 2021.
„Am o parere aparte fata de toti artistii plastici. Mai tineri sau mai in varsta, inclusiv cei care m-au criticat, cei care au spus ca nu trebuia sa reabilitam nimic, sa lasam totul asa cum era, fiecare cladire in paragina si intr-o stare absolut dezolanta. Nu ma supara asta. Ma supara ca unii care emit acum anumite pareri uita ce au propus si ce au girat, ca si proiecte in anii 70-80, in perioada comunista, cand faceau pe bani foarte multi diverse opere de arta, si era foarte bine ca era asa. Dar proiectul era cu totul altul. Si nu as vrea sa vina momentul sa arat ce voiau cei care vocifereaza azi sa se faca aici. Pentru ca nu ar fi onorant pentru ei, cei care cu foarte multa truda si-au construit o cariera in zona artei. Eu cred ca intotdeauna emotiile vin si trec si ceea ce construim sa ramana solid construit si sa dam sansa si celor consacrati si celor care vin. Dar ii asigur pe toti artistii plastici, mai tineri sau mai putin tineri, mai consacrati sau mai putin consacrati, ii asigur pe toti iubitorii de arta din Baia Mare sau din alte parti si in primul rand pe baimareni, ca acest simbol va ramane un simbol si va fi tratat acest santier, aceasta reabilitare a unui spatiu sacru cu foarte multa delicatete si cu foarte multa atentie, cu foarte mult respect fata de trecut. Cred ca am fost unul dintre oamenii care am aratat modul in care apreciez arta si cultura si prin reabilitarea galeriei de pe Bd. Bucuresti si prin oferirea acelor ateliere artistilor de la baza stadionului, vom arata si la anul cand vom avea un spatiu expozitional impecabil, aici in colonie, cand vom avea spatii decente in cladirile istorice reabilitate de aici ”, a tinut sa aprecizeze Catalin Chereches.
Dupa modernizare, Colonia Pictorilor va deveni un spatiu modern pentru creatie, dar si pentru expunere, dotat la cele mai moderne standarde. Pe langa Galeria de Arta principala va mai exista o galerie mai mica, precum si spatii de depozitare pentru operele de arta. De altfel, se doreste ca deschiderea oficiala sa fie realizata cu o Trienala internationala de Arta contemporana cu un juriu international.
„Proiectul prevede noua spatii noi in sensul in care se utilizeaza tot ce exista, mansarde, se mai face P+1, pentru ca asa era in proiectul initial al uneia dintre cladiri, iar noi il continuam. In ceea ce priveste Galeria de Arta,va fi doar galerie si nu spatii de creatie in aceeasi cladire si un muzeu, un muzeu care sa fie reprezentativ pentru Colonia Pictorilor. In ideea in care vor fi expuse si obiecte ale artistilor si documente vechi legate de Scoala Baimareana pentru ca vor veni turistii, atelierele vor fi probabil inchise si atunci muzeul va reprezenta oarecum o idee a trecutului”, a explicat Laura Ghinea, presedintele UAP Maramures.
Investitia se ridica la mai bine de 15 milioane de lei. Contractul de lucrari, care prevede restaurarea si reabilitarea acestui sit, a fost semnat in luna februarie, durata de executie fiind de 30 de luni.
Sursa: Sonia Rajnita