Vezi VIDEO
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, vrea mobilizare exemplara in ceea ce priveste finalizarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Baia Mare, un document la care se lucreaza de patru ani si care nu a fost inca terminat. PUG-ul este un act extrem de important pentru dezvoltarea economica si urbanistica a orasului atat in ceea ce priveste ridicarea de noi constructii in cartierele vechi ale orasului, cat si extinderea activitatilor imobiliare si industriale catre zonele metropolitane.
Primarul baimarean a convocat astazi, 4 august, o sedinta la care au participat toti factorii importanti din domeniul urbanismului, carora le-a cerut responsabilitate si eficienta in finalizarea PUG-ului. Edilul a precizat ca este important ca acest document sa treaca de votul alesilor locali cat mai repede, astfel incat toata lumea sa stie ce si unde poate construi.
“Am convocat o sedinta legata de viitorul Plan Urbanistic General, o sedinta la care au participat noul arhitect sef, vechiul arhitect sef al orasului, reprezentantii societatii care se ocupa de aceasta lucrare inca de acum patru ani. Se lucreaza, din pacate, inca de atunci la acest document de importanta strategica pentru municipiul Baia Mare, in ceea ce inseamna dezvoltare economica si urbanistica. El nu a fost inca finalizat, lucru care ma face sa ii aduc la aceeasi masa, sa ii impulsionez, sa le atrag atentia ca pierd vremea. Municipiul are nevoie, in perspectiva dezvoltarii economice si urbanistice, de niste reguli clare cu privire la modul in care construim, la modul in care organizam zonele verzi, trebuie sa stim unde construim si ce construim, ce tipuri de constructii facem, care este inaltimea lor si care este gradul de ocupare in diverse zone”, a declarat Catalin Chereches.
Primarul a precizat ca Planul Urbanistic General nu poate fi facut decat cu implicarea administratiilor locale din zona metropolitana si corelarea dorintelor tuturor, in asa fel incat sa existe armonie intre zonele industriale si cele imobiliare.
“Vom avea o intalnire si cu cei de la Mediu, care trebuie sa ne dea avizul, astfel incat sa mergem ulterior la Ministerul Dezvoltarii si sa obtinem ultimul acord si apoi sa introducem documentul final in Consiliul Local spre a fi aprobat. A fost si o ocazie de a-i avea la aceeasi masa pe toti care decid sau au decis cu privire la urbanism in municipiul Baia Mare, inclusiv colegii de la zona metropolitana. Acest Plan Urbanistic General trebuie sa fie corelat cu dezvoltarea comunitatilor adiacente municipiului Baia Mare. Intentia noastra este sa cream niste axe de dezvoltare economica spre Recea, spre Grosi, spre Baia Sprie si spre Tautii Magheraus. Astfel, nu vrem sa avem un cartier de case legat de o zona industriala a celor de la Tautii Magheraus sau invers si sa generam, printr-o proasta viziune, astfel de disfunctionalitati. Trebuie sa fie un Plan Urbanistic General functional, adaptat la tot ceea ce inseamna dorintele vecinilor nostri, dar si dorintele noastre de dezvoltare”, a adaugat primarul baimarean.
Edilul este de parere ca, odata cu preluarea functiei de arhitect sef al orasului de catre Mircea Dinculescu, vom avea parte de o abordare mult mai dinamica a urbanismului, incepand de la partea de autorizare pana la partea de strategie.
Sursa: Tania Purcaru