Vezi VIDEO
Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a lansat azi, 7 septembrie, un apel in sprijinul candidaturilor celor 14 orase din Romania la titlul de Capitala Culturala Europeana 2021. Printre cele 14 se numara si municipiul Baia Mare. Cu toate acestea, apelul facut de edilul baimarean catre Presedintie, Guvern dar si clasa politica pledeaza pentru sprijinul acordat fara discriminare tututor oraselor inscrise in aceasta competitie.
”Aduc in atentia opiniei publice apelul pe care l-am lansat azi. Este denumit «Apel pentru cultura» si aceasta scrisoare deschisa, respectiv acest apel pentru cultura este un demers pozitiv nu doar pentru Baia Mare cat si pentru toate cele 14 orase care s-au inscris in aceasta onoranta competitie de a deveni capitala culturala europeana in 2021 si am adresat acest demers domnului Domnului Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, domnului Victor Ponta, Primul Ministru al Romaniei, Domnului Gabriel Oprea, Viceprim – ministru, presedintele Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, Domnului Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Pe langa Presedintie si Guvern, apelul pentru cultura a fost adresat si principalilor lideri politici, indiferent de formatiunea din care fac parte.
„Doamnei Alina Gorghiu si Domnului Vasile Blaga, co-presedinti ai Partidului National Liberal, Domnului Liviu Dragnea, presedintele interimar al Partidului Social Democrat, domnilor Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, co-presedinti ai Aliantei Liberalilor si Democratilor, Domnului Kelemen Hunor, presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Domnului Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale. Asadar, am dorit ca aceasta scrisoare deschisa, respectiv acest apel pentru cultura sa fie adresat Presedintiei Romaniei, Guvernului Romaniei, respectiv Ministerului Culturii si tuturor partidelor parlamentare.
In scrisoarea apel, Catalin Chereches a amintit despre calitatile pe care le are fiecare oras dintre cele 14 care aspira la titlul de Capitala Culturala Europeana 2021 dar si despre faptul ca, in acest demers, fiecare dintre aceastea are nevoie de tot sprijinul pe care il poate primi atat de la autoritatile locale, judetene cat si de la factorii politici.
„Municipiul Baia Mare, alaturi de alte 13 orase din Romania, si-a anuntat candidatura pentru obtinerea titlului de Capitala Europeana a Culturii in 2021. Pe langa onoarea pe care o va genera aceasta distinctie oricarui oras care va fi desemnat castigator, participarea in sine reprezinta nu numai pentru comunitatea care va castiga, ci pentru intreaga Romanie, o sansa in plus la dezvoltare si prestigiu. Avem o noua oportunitate de a ne mandri cu valorile autentice romanesti, unice in lume, care sunt o componenta importanta a culturii europene”, a mai spus Chereches.
In luna decembrie a acestui an, cele 14 orase candidate vor trebui sa apara in fata unui juriu format din specialisti pentru a-si sustine cauza si a-si prezenta psrogramul pentru candidatura. Pana atunci insa mai este mult de lucru, dar candidatele au nevoie si de sprijinul factorilor de decizie de la toate nivelurile, inclusiv politic.
„Cultura si educatia pot da astazi, intr-o perioada in care noi, romanii, avem nevoie de normalitate, consistenta necesara pentru a face un pas in fata. Cultura este cea care poate sa aduca Romania intr-o normalitate a decentei, a valorilor de neam si a dialogului. In luna decembrie 2015, cele 14 orase din Romania care si-au anuntat candidatura pentru obtinerea titlului de Capitala Europeana a Culturii se vor prezenta in fata juriului de experti, incercand sa valorifice aceasta oportunitate unica. Fiecare dintre cele 14 orase are nevoie de sprijinul autoritatilor locale, judetene, centrale si nu in ultimul rand de sprijinul partidelor politice. In acest context, consider ca institutiile abilitate ale tarii noastre, indiferent de culoarea si convingerile politice ale decidentilor, au datoria morala de a participa activ la sustinerea Capitalei desemnate, fie ca vorbim de sprijin material sau de realizarea infrastructurilor necesare care cad in sarcina acestora si aici vorbim de drumuri, reabilitari de patrimoniu si nu numai”, a subliniat primarul municipiului Baia Mare.
Catalin Chereches a lansat un apel catre toti factorii de decizie de la nivel central, din administratie, cultura, dar si din zona politica, sa isi declare oficial sustinerea prin semnarea unui protocol de sprijin neconditionat pentru toate cele 14 orase candidate la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021.
„Am convingerea ca asumarea unui asemenea protocol va arata lumii intregi ca Romania este o tara a maturitatii, a seriozitatii si a bunului simt. Acesta este demersul deschis, sincer, public pe care il fac in sprijinul tuturor celor 14 orase care candideaza pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021. Este un gest pe care-l facem noi din Baia Mare, sprijinind Romania, este un gest pe care-l facem din dragoste pentru romani si din credinta ca un astfelo de demrs, de a avea un oras desemnat ca si Capitala Culturala Europeana in 2021 poate sa dea romanilor increderea in ei si poate sa creasca in fiecare roman respectul fata de sine si respectul fata de tara”, a mai adaugat edilul.
Catalin Chereches a subliniat si importanta momentului lansarii candidaturilor. In conditiile in care o scara a valorilor nu este asezata in registrul corect si de multe ori valorile sunt inversate, prin cultura, decidentii politici pot sa arate prin cultura, prin institutiile pe care le conduc ca au valori comune, iar valoarea comuna sau platforma pe care pot sa-si identifice valori comune este cea culturala.
„Bineinteles ca fiecare dintre noi avem, dintre noi cei care reprezentam autoritati locale implicate in acest demers de a deveni Capitala Europeana a Culturii avem dorinta, increderea, visul de a deveni nominalizati. Dar, cu siguranta ca fiecare dintre noi ne vom sprijini, avand credinta ca facem un lucru bun pentru romani si pentru Romania”, a concluzionat Catalin Chereches.
Sursa: Ana Pop