Asociatia Romana a Carnii (ARC) va incepe, in aprilie, o ampla campanie pentru reducerea TVA la carne si produse din carne, dupa ce autoritatile au anuntat recent ca aceasta cota va fi scazuta la legume si fructe, desi, anul trecut, sectorul carnii a fost indicat ca fiind urmatorul, dupa cel de morarit si panificatie, pentru implementarea unei masuri similare.
„Incepem o campanie mai mare de sustinere a unei cote reduse a TVA de 9% la carne si produse din carne in care vor fi implicate toate asociatiile din sector, unde vom avea ca parteneri si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania. Speram sa informam opinia publica despre impactul acestei masuri. Vom trece chiar la manifestari in fata Ministerului Agriculturii, pentru ca vrem sa aratam ce se intampla pe acest segment, respectiv cat este TVA in Uniunea Europeana, cum influenteaza consumul si industria, care este influenta asupra bugetului si la raft. Campania se va derula pana in luna septembrie, practic intre alegerile europarlamentare si cele prezidentiale”, a declarat presedintele ARC, Radu Timis.
Cu toate ca, anul trecut, dupa reducerea TVA la paine la 9%, autoritatile au anuntat extinderea acestei masuri in primul rand la carne si produse din carne, ulterior tot mai multe voci au sustinut o reducere a TVA la legume si fructe si la produsele bio.
„Carnea si preparatele din carne nu au culoare politica. Noi suntem cu toti cei care ne sprijina. Avem in total o piata de 3,2 miliarde de euro, respectiv carne de pui, de porc si preparate, fata de una de un miliard de euro la legume si fructe si unde cele mai mari probleme sunt la importuri„, a atras atentia directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, Stefan Padure.
Reprezentantii companiilor si cei ai patronatelor de profil considera ca reducerea TVA la carne, preparate din carne si peste este cea mai importanta masura ce ar trebui aplicata in perioada urmatoare si care ar putea avea efecte extrem de benefice asupra acestor industrii, mai ales ca sectorul se confrunta si cu o evaziune fiscala pe masura, respectiv de 40% din piata. Multi producatori romani din industria carnii sunt in pragul insolventei din cauza scaderii consumului, de aceea reducerea TVA ar reprezenta o gura de oxigen pentru industrie.
De asemenea, producatorii considera ca o taxare mai redusa va scoate la lumina o parte din materia prima si din produsele comercializate pe piata neagra si, astfel, se va diminua presiunea exercitata de piata neagra asupra celor care lucreaza legal si care isi platesc impozitele si taxele.
Evaziunea fiscala din domeniul carnii si produselor din carne a urcat in urma cresterii TVA de la 19% la 24%. Aceasta a fost estimata la 230 de milioane de euro, dupa majorarea TVA la 24%, iar autoritatile apreciaza ca au „disparut” zeci de mii de tone de carne in economia subterana la nivelul anilor 2011 si 2012, ceea ce a condus la neincasarea la bugetul national a 30 de milioane de euro.
Sursa: Agerpres