Vezi VIDEO
Pe doua cladiri aflate in paragina au pus ochii reprezentantii municipalitatii din Baia Mare, care au sanse reduse de a le obtine in ciuda starii deplorabile in care se afla. Imobilele care se mai sustin doar datorita tonelor de fier-beton pompate in ele sunt reprezentative insa pentru Baia Mare, fiind vorba de Casa de Cultura a Sindicatelor si Casa Tineretului. Ambele ar avea nevoie de renovare din temelii, dar actualii administratori ai imobilelor nici macar de intretinerea lunara nu reusesc sa se ocupe, astfel incat toata lumea stie ca la Casa de Cultura este ca intr-o camera frigorifica, iar la Casa Tineretului ploua prin tavan.
Nu este prima incercare a autoritatilor de a prelua imobilele care au apartinut Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania (UGSR), respectiv Uniunii Tineretului Comunist (UTC), pentru ca si in anii precedenti s-au mai facut demersuri in acest sens. Acum, acestea au fost reluate.
“Am demarat deja demersurile pentru recuperarea Casei de Cultura, mai ales ca exista niste datorii imense ale celor care pretind ca sunt proprietari. Problema e ca in momentul in care vreau sa ii execut nu mai sunt proprietari. Datoriile sunt peste 10 miliarde de lei vechi (n.r. – 1 milion de lei). Vrem sa facem un sistem de dare in plata si compensare a datoriilor prin preluarea Casei de Cultura”, a declarat edilul baimarean.
In ciuda elanului autoritatilor, sunt multe obstacole de depasit. Mai mult, planurile autoritatiilor au fost din start anulate de catre directorul Casei de Cultura a Sindicatelor, Dumitru Corzan, care a declarat ca sansele ca municipalitatea sa intre in posesia cladirii sunt infime, si ca doar printr-o lege s-ar putea realiza transferul de proprietate.
“Ca sa o ia primaria trebuie sa o dea cineva, un proprietar. Ori Asociatia Nationala si cele patru confederatii care sunt semnatari ai administrarii patrimoniului sindical nu sunt proprietari, numai administratori. Proprietar in acte este fostul UGSR, care nici macar nu este desfiintat printr-un act legislativ”, a explicat Dumitru Corzan.
De piedicile existnte au putut sa isi dea seama si pana acum autoritatile baimarene, pentru ca de ani in sir incearca sa recuperze un bun care le-a apartinut si care, in perioada comunista, a fost transferat in alta proprietate. Este vorba de Cinematograful “Minerul”. La circa o luna de la ultima tentativa, conducerea Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor România Film (RADEF) – care detine spatiul – a depus o plangere impotriva Primariei Baia Mare, incercand sa intarzie preluarea pentru care s-a facut inclusiv lobby la Bucuresti.
“Am constatat zilele trecute ca cei de la RADEF, au facut o plangere prealabila pentru a bloca acest demers. Este o chestiune aberanta, obraznica si rau-voitoare. In acest sens am sa fac si demersuri politice si cele legale pentru a vedea exact cine sta in spatele acestei actiuni”, a declarat primarul Catalin Chereches.
Toate stradaniile de pana acum au fost fara efect si risca sa ramana asa pentru ca oficialii de la Bucuresti nu se grabesc sa lamureasca situatia patrimoniului mostenit de la PCR si UTC, care se tot diminueaza de 20 de ani incoace.
Sursa: Anca Popescu