Horia Georgescu demisioneaza de la conducerea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), dupa ce a fost retinut de procurorii DNA, pentru abuz in serviciu, in dosarul privind retrocedarea unor imobile supraevaluate, de catre Comisia din ANRP din care a facut parte, a declarat avocatul Cristian Ene.
Avocatul Cristian Ene a declarat, ca urmeaza sa depuna marti dimineata, la Senat, demisia lui Horia Georgescu din functia de presedinte al Agentiei Nationale de Integritate.
Ene a precizat ca Horia Georgescu i-a dat demisia luni seara, pentru a o duce la Senat in numele sau.
Horia Georgescu a fost retinut luni, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de trei fapte de abuz in serviciu, pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).
Georgescu va fi dus marti la instanta suprema, care va judeca propunerea procurorilor de arestare preventiva a acestuia pentru 30 de zile.
In acelasi dosar a fost retinuta, luni, si fosta consiliera a lui Gabriel Oprea, Ingrid Mocanu Popa, ea fiind suspectata ca a participat, alaturi de alti membri al Comisiei ANRP, la acordarea unor despagubiri supraevaluate cu 75 de milioane de euro.
De asemenea, fostul presedinte al ANRP Ingrid Zaarour a fost pusa sub control judiciar, dupa ce a fost audiata la DNA.
Si deputatul PNL Theodor Catalin Nicolescu, vicepresedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, a fost audiat luni la DNA, unde a fost dus cu mandat, la fel ca si Horia Georgescu.
Georgescu, Mocanu Popa si Zaarour, alaturi de alti fosti membri ai Comisiei ANRP, ar fi aprobat despagubiri pentru trei imobile pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele legii, supraevaland aceste bunuri cu aproximativ 75 de milioane de euro.
Potrivit ordonantei de retinere emise pe numele lui Georgescu, in luna ianuarie, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat DNA cu privire la faptul ca, in perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare.
In perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din care facea parte si Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de trei dosare, imobilele pentru care se solicitau despagubiri fiind supraevaluate. Procurorii precizeaza ca valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei ).
„Din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor 3 dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc. privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare”, au scris procurorii in ordonanta de retinere.
Procurorii au precizat ca, in doua cazuri, evaluatorii desemnati au utilizat, in cadrul metodei comparatiei directe, „comparabile” constand in anunturi de vanzare publicate online sau in ziare, „fara a purta corespondenta cu detinatorii de informatii privind tranzactiile certe cu proprietati imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natura a determina pretul real al pietei imobiliare”.
„Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor 3 dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire”, au mai aratat procurorii DNA.
Dosarul a fost deschis dupa ce, in ianuarie 2015, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie, ca urmare a unor nereguli gasite la controale privind dosare de retrocedari, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Astfel, Curtea de Conturi a facut un control la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, pentru a verifica modul in care au fost utilizate fondurile alocate pentru plata despagubirilor, constatandu-se ca rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor. In unei decizii din octombrie 2013 a Curtii de Conturi s-a dispus ANRP reevaluarea dosarelor in care s-au acordat despagubiri in perioada 2009-2011.
Curtea de Conturi a obligat atunci presedintele ANRP sa verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza dosarelor al caror cuantum de despagubiri depasea valoarea de 500.000 de lei, sustin sursele citate.
In baza deciziei Curtii de Conturi si in urma reevaluarii a 452 de dosare s-a constatat ca, in 94 de dosare, valoarea de despagubire stabilita initial a fost cu peste 20 la suta mai mare.
Sursele citate au precizat ca Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat DNA dupa ce fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fosti membri ai Comisiei Centrale de Despagubiri au fost trimisi in judecata in dosarul in care sunt acuzati de abuz in serviciu, dupa ce, in 2011, i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
Horia Georgescu, in varsta de 38 de ani, este presedinte al Agentiei Nationale de Integritate din aprilie 2012.
In perioada 15 august 1993 – 1 mai 2004, Georgescu a fost consilier la SC Imperial SRL Brasov. Din mai 2004 pana in martie 2007, Geogescu a lucrat ca specialist in investigatii financiare in domeniul protectiei intereselor financiare ale Uniunii Europene la Ministerul Public, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie. Ulterior, Horia Georgescu a fost consilier asistent personal Cabinet secretar de stat – presedinte la Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.
In perioada mai-iulie 2007, Georgescu a fost consilier personal al ministrului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, apoi a devenit consilierul ministrului Justitiei (iulie 2007 – noiembrie 2008). Totodata, din aprilie pana in noiembrie 2008 a fost consilier al ministrului – detasat cu atributii de secretar general la Agentia Nationala de Integritate.
Incepand din noiembrie 2008 si pana in aprilie 2012, Horia Georgescu a fost secretar general al ANI.
Horia Georgescu are o casa de 356 de metri patrati in Brasov, precum si doua apartamente in Brasov si in Bucuresti, potrivit declaratiei sale de avere, in care mentioneaza si o datorie de 250.000 de euro catre nasii sai.
Potrivit ultimei sale declaratii de avere din iunie 2014, seful Agentiei Nationale de Integritate (ANI) are un teren agricol in suprafata de 2,5 hectare in Lehliu, judetul Calarasi, obtinut prin donatie in anul 2007.
De asemenea, el are un apartament de 140 de metri patrati in Brasov, cumparat in anul 2007, precum si o casa tot in Brasov, in suprafata de 356 metri patrati cumparata, de asemenea, in anul 2007.
In declaratia de avere, seful ANI mai mentioneaza un apartament in suprafata de 69,93 de metri patrati in Sectorul 1 al Capitalei, cumparat in anul 2011, pe numele Alinei Calborean.
Horia Georgescu are si un autoturism Volkswagen, cumparat in anul 2008.
El are un cont curent de 3.310,77 de lei, deschis in 2007 si declara, de asemenea, doua conturi in lei pe numele Alinei Calborean, in valoare de peste 136.000 de lei, aceasta avand in cont si 5.108 de euro.
Seful ANI a trecut in declaratia de avere, la capitolul ”datorii”, si mai multe carduri de credit cu valori de 25.200 de lei, 26.000 de lei, 10.000 de lei si 56.645 de euro. La aceeasi rubrica, el mentioneaza si mai multe carduri de credit pe numele Alinei Calborean.
De asemenea, Horia Georgescu precizeaza in declaratia de avere si un imprumut de 250.000 de euro luat in anul 2007 de la Marian si Carmen Petcu, scadent in anul 2027.
In ceea ce priveste veniturile realizate, Horia Georgescu precizeaza ca a incasat in anul fiscal precedent suma de 105.431 de lei din salariul de la ANI, in timp ce Alina Calborean a incasat 119.634 de lei ca notar public. De asemenea, seful ANI mentioneaza in declaratia de avere ca a incasat 25.317 de lei din inchirierea terenului din Lehliu si a apartamentului din Brasov.
Potrivit unor informatii prezentate de Antena 3 in 2012, Horia Georgescu spunea ca a cumparat vila din Brasov si cele doua apartamente, unul in Brasov si celalalt in Bucuresti, pe Bulevardul Magheru, de la parintii sai, cu bani imprumutati de la nasii sai, Marian si Carmen Petcu. Georgescu spunea atunci ca, petnru a returna imprumutul, il mai ajuta si parintii sai.
Sursa: Agerpres