Vezi VIDEO
Papa Benedict al XVI-lea isi va lua ramas bun de la credinciosi in cadrul unei audiente generale in Piata Sfantul Petru, la data de 27 februarie. Anuntul privind demisia acestuia a surprins preotii, dar si credinciosii catolici. Gestul pontifului a cutremurat lumea catolica pentru ca un astfel de precedent n-a mai existat de 600 de ani. Pe de alta parte, reprezentantii Bisericii Catolice au aratat ca decizia e fireasca, in conditiile in care e prevazut de dreptul canonic.
Episcopul greco-catolic al Maramuresului, PS Vasile Bizau a declarat ca vestea demisiei papei Benedict al XVI-lea a fost surprinzatoare, dar de inteles.
“Este un gest cat se poate de firesc in sensul ca el e prevazut de dreptul canonic bisericesc. Este posibilitatea pe care orice ierarh o are atunci cand implineste o varsta prescrisa de lege cu exceptia Sfantului parinte care nu are limita de varsta, dar are posibilitatea de a renunta la oficiu pentru motivele pe care le crede de cuviinta. Din acest punct de vedere e un gest care intra in logica si in dreptul pe care biserica il prevede pentru fiecare persoana care indeplineste o misiune specifica in biserica”, a spus PS Vasile Bizau.
Ierarhul a aratat ca demisia papei nu va afecta bunul mers al Bisericii Catolice. Pana inainte de Pasti, care au loc in 31 martie, va fi ales noul suveran pontif. Conform episcopului greco-catolic al Maramuresului, acesta trebuie sa fie in primul rand intelept si sa raspandeasca in lume Evanghelia lui Dumnezeu.
“Cred ca Biserica intotdeauna se asteapta de la cei care urmeaza sa o conduca sa aiba in primul rand conducatori intelepti care sa caute mereu sa inteleaga vointa lui Dumnezeu si sa o poata comunica intregii biserici si in felul acesta are si asigurarea si dorinta noastra a tuturor membrilor bisericii credinciosi, ierarhi, preoti, a sustinerii pe care noi o avem pentru noul conducator al bisericii, pentru noul papa. Asteptarile noastre sunt cele firesti care vin din dorinta de a face cat mai cunoscuta Evanghelia Domnului, tuturor oamenilor, intregii lumi”, a mai spus episcopul.
Procesul de votare pentru noul papa se desfasoara in Capela Sixtina, unde cardinalii cu drept de vot sunt inchisi pana la alegerea noului suveran pontif. La alegerea papei nu va putea participa si cardinalul roman Lucian Muresan, originar din Baia Mare, deoarece acesta a depasit varsta de 80 de ani, peste care nu are dreptul sa fie elector. Cardinalul care obtine doua treimi din voturi este ales, iar in cazul unui impas, exista si posibilitatea votului cu majoritate absoluta.
In timpul desfasurarii scrutinului, rezultatul este anuntat oamenilor adunati in piata printr-o coloana de fum. Daca fumul este negru, suveranul pontif nu a fost ales. Daca este alb, inseamna ca s-a stabilit numele acestuia.
CITESTE SI:
ACTUALIZARE – DEMISIE VATICAN – Papa Benedict al XVI-lea isi anunta demisia incepand cu 28 februarie (VIDEO)
Sursa: Camelia Tocaci