Raportul de activitate al TVR pe 2014 a fost respins, miercuri, 115 pentru si 220 de voturi impotriva, iar potrivit legii, Cosiliul de Administratie si presedintele director general al TVR Stelian Tanase se considera demisi.
UPDATE – Dragnea: Propunerea pentru interimatul Televiziunii publice va fi un om respectat din TVR
Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri ca propunerea coalitiei pentru sefia interimara a Televiziunii publice va fi „un om respectat din TVR”, care nu are niciun fel de apartenenta politica.
„Propunerea pe care noi o s-o transmitem la comisii pentru aceasta perioada de interimat nu va fi o propunere politica, va fi o propunere serioasa, un om respectat din TVR, care nu are niciun fel de apartenenta politica si care pe aceasta perioada de interimat va colabora cu noi, cu comisiile de Cultura, cu Guvernul”, a spus Dragnea.
Seful PSD a precizat ca, in perioada de interimat, presedintele director general al TVR va lucra cu Guvernul si cu Parlamentul pentru a veni cu un pachet legislativ de relansare a Televiziunii publice.
UPDATE 11:03 – Stelian Tanase: Situatia TVR e grava, nu mai e la indemana managerilor. Trebuie sprijin de la Guvern
Presedintele director general al TVR, Stelian Tanase, a declarat, miercuri, in Parlament, ca situatia TVR este atat de „grava” incat doar un sir de masuri guvernamentale pot salva institutia, sustinand ca datoriile TVR s-au strans in lipsa sprijinului de la Guvern si de la Parlament.
Stelian Tanase a luat cuvantul in plen in timpul dezbaterii rapoartelor de activitate ale Televiziunii publice pe anii 2013 si 2014,
„Situatia televiziunii nu mai este la indemana managerilor televiziunii. Situatia este atat de grava, lucru pe care in mai multe rapoarte catre Guvern si Parlament am facut vorbire, incat nu se poate rezolva printr-un sir masuri, nu exista o singura masura care sa salveze televiziune, pe care trebuie un Guvern sa si le asume”, a explicat Stelian Tanase.
Presedintele director general al TVR a spus ca de-a lungul timpului au fost luate masuri care au afectat situatia financiara a televiziunii, precum limitarea segmentului platitorilor de taxa TV pentru persoane juridice si schimbari in legislatia publicitatii. In aceste conditiile, datoriile au crescut. Mai mult, Stelian Tanase sustine ca in 2013 Guvernul a promis televiziunii ca va lua masura indexarii taxei TV, insa acest lucru nu s-a mai intamplat. In baza acelei promisiuni, insa, TVR a contractat un credit care a ajuns sa afecteze apoi si mai mult situatia grava a datoriilor ce nu puteau fi platite.
„Am venit la Televiziunea romana mostenind o datorie de aproape 180 de milioane de euro. Mi s-a promis atunci un sprijin, existand o majoritate de 70% (in Parlament – n.r.). Daca ne uitam la spiritul raportului rezulta ca nu ne-am preocupat si datoriile au crescut. Au crescut in lipsa unui cadru legislativ si a unor hotarari absolut necesare pe care Guvernul ar fi trebuie sa le ia. Din pacate, nu le-a luat”, a spus Stelian Tanase.
Acesta a precizat ca a venit in mai multe randuri cu propuneri cu privire la masuri pe care Guvernul sa le aprobe, precum indexarea taxei, amnistia fiscala, stergerea datoriile, schimbarea regimului publicitatii la TVR, reesalonarea datoriilor. „Nu am reusit sa obtinem niciuna din aceste masuri”, a spus Tanase.
Deputatii si senatorii s-au reunit miercuri in plenul celor doua Camere pentru a discuta Raportul de activitate al TVR si pentru citirea motiunii de cenzura a PNL impotriva Cabinetului Ponta.
Plenul reunit al Parlamentului urmeaza sa dezbata si sa voteze raportul de activitate al TVR pe anul 2014, care a fost respins de Comisiile pentru cultura, conducerea TVR putand fi astfel demisa odata cu acest vot.
In cazul in care conducerea TVR – Consiliul de Administratie, inclusiv presedintele-director general Stelian Tanase – va fi demisa, Comitetul liderilor din Parlament va trebui sa propuna un nou CA, care sa fie supus votului senatorilor si deputatilor.
De asemenea, reprezentantul grupului parlamentar al PNL va citi motiunea de cenzura „Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta”, urmand ca dezbaterea si votul efectiv asupra motiunii sa aiba loc marti, 29 septembrie.
Motiunea este semnata de 180 de parlamentari ai Opozitiei.
PNL afirma in textul motiunii ca „un premier trimis in judecata compromite o natiune intreaga”, afirmand ca „in orice alta tara din UE premierul si-ar fi dat demisia in momentul urmator inceperii urmaririi penale, adica acum mai bine de trei luni de zile”.
”Isi permite Romania sa fie reprezentata la nivel de prim-ministru de un inculpat trimis in judecata? Cetateni, politicieni, ne mai permitem sa toleram minciuna, coruptia si impostura actualului prim-ministru? Sunt intrebari la care trebuie sa raspundem acum! Cei mai multi concetateni au facut-o deja, au semnat pentru demiterea lui Victor Ponta, in sondajele de opinie isi exprima nemultumirea fata de un asemenea premier, dupa ce l-au respins la prezidentiale. Partidul National Liberal a decis sa depuna, de indata, aceasta motiune de cenzura impotriva Guvernului pentru ca situatia actuala, cu un premier trimis in judecata, compromite o natiune intreaga. In orice alta tara din UE premierul si-ar fi dat demisia in momentul urmator inceperii urmaririi penale, adica acum mai bine de trei luni de zile”, se arata in textul motiunii de cenzura.
Sursa: Agerpres