Presedintele PDL Giurgiu, Marin Anton, a declarat, astazi, 24 aprilie, ca pleaca din partid, ca renunta la anuntata candidatura la sefia Consiliului Judetean Giurgiu si ca isi va da demisia din functia de secretar de stat la Ministerul Mediului.
Anton a anuntat inca de luni seara, intr-un talk-show, ca renunta la candidatura la candidatura pentru presedintia CJ Giurgiu, insa a sustinut ca nu isi pune problema sa plece din PDL „in viitorul apropiat”. Douasprezece ore mai tarziu, Marin Anton a declarat ca demisioneaza din partid.
El reclama la emisiunea de la postul de televiziune B1TV ca 11 primari din „echipa” pe care si-o facuse pentru a-i sprijini candidatura la sefia CJ Giurgiu au plecat din PDL, punand totul pe seama unei maini forte din partid. La insistenta celor din platou, Marin Anton a declarat ca cel ale carui presiuni le-ar fi resimtit si l-ar fi facut sa renunte la candidatura pentru sefia CJ Giurgiu ar fi presedintele Senatului, Vasile Blaga.
Intrebat daca va ramane secretar de stat la Ministerul Mediului sau daca a primit deja semnale ca-i va fi retras sprijinul politic pentru ocuparea acestei functii, Anton a raspuns ca nu asteapta ca partidul sa ia masuri impotriva lui.
„Demisionez din toate functiile, implicit de la Ministerul Mediului”, a anuntat Marin Anton, care s-a scuzat si a intrerupt convorbirea telefonica, invocand ca se afla la medic.
Surse guvernamentale declarau, luni dupa-amiaza, ca Marin Anton ar fi suferit un preinfarct in timp ce se afla oricum in concediu, fiind ocupat cu pregatirea campaniei electorale pentru alegerile locale de la Giurgiu.
In calitatea sa de secretar de stat la Ministerul Mediului, Marin Anton era presedintele Comitetului de Analiza Tehnica pentru proiectul minier de la Rosia Montana. Cu toate ca are aceasta calitate, Marin Anton s-a pronuntat in repetate randuri in favoarea dezvoltatorului proiectului, fiind acuzat de partizanat cu firma canadiano-romana Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) de catre ONG-urile care contesta intentia firmei de a deschide cea mai mare exploatare aurifera de suprafata din Europa in localitatea din Muntii Apuseni.
Marin Anton este unul dintre cei mai bogati oameni din Guvern. El are, conform declaratiilor depuse in ultimii ani, o avere estimata la opt-noua milioane de euro.
Conform unei estimari a revistei Forbes din 2010, Marin Anton, care a ajuns, in acelasi an, secretar de stat la Ministerul Mediului si Padurilor dupa ce ocupase o functie similara in Ministerul Transporturilor, are o avere de opt-noua milioane de euro. Marin Anton avea, in octombrie 2010, potrivit cotidianului „Gandul”, 2,2 milioane de metri patrati de pamant.
„Afacerea sa consta in tranzactii cu terenuri, din 2005, democrat-liberalul tranzactionand in principal bunuri imobiliare (terenuri si paduri). Anton detine in acest moment 2,2 milioane de metri patrati de teren”, scriau cei de la „Gandul”, intr-o analiza publicata in 12 octombrie 2010.
Conform unei declaratii de avere datand din iunie 2010, cand inca se afla la Transporturi, Marin Anton a incasat in 2009 si 2010 dividende de 810.000 de lei, a primit 2,3 milioane de lei de la trei firme la care este actionar si pe care le-a imprumutat si a depus in banci 1,11 milioane de lei. Dividendele au fost incasate de la firmele V&V Trading Company si VVTC Euro-Construct, iar imprumuturile au fost restituite de aceste doua firme si societatea VVTC Euroglass.
El a cumparat, de la numirea sa in functie in Ministerul Transporturilor, la finele lunii ianuarie 2009, un teren intravilan de 2.400 metri patrati in Sectorul 2 din Bucuresti si un teren cu destinatie agricola de 87.500 metri patrati in Aricestii Rahtivani, judetul Prahova, care se adauga celor 220 de hectare detinute anterior, in judetele Ilfov, Calarasi, Giurgiu, Prahova si Buzau. Secretarul de stat era, in 2010, proprietarul a 170 de hectare de teren extravilan, 33 de hectare de teren forestier, un hectar intravilan si 8,7 hectare cu destinatia teren agricol. Toate suprafetele sunt detinute de secretarul de stat singur ori impreuna cu sotia acestuia si sunt amplasate in judetele Ilfov, Calarasi, Giurgiu, Prahova si Buzau, dar si in sectoarele 2 si 6 ale Capitalei.
Demnitarul avea la acel moment si un depozit de 590.000 de lei la BCR (in februarie 2009 valoarea soldului era de un milion lei), doua conturi la Raiffeisen Bank, de 1.000 de euro (fata de 7.600 de euro din prima declaratie) si de 12.423 de dolari (fata de 11.300 dolari). In plus, Anton are alte doua depozite, unul deschis la Raiffeisen Bank in 2009 (595.000 lei) si un altul la Volksbank, de 524.000 de lei, deschis in 2010.
Totodata, familia Anton detinea trei apartamente in Bucuresti, cu o valoare impozabila totala de 340.000 de lei, si o casa aflata in constructie, cu o valoare de aproape 1,5 milioane de lei.
In octombrie 2009, Marin Anton declara, pentru „Gandul”, ca „daca ai bani, nu mai esti tentat de banii statului”. Demnitarul PDL spunea ca de mult nu mai stie ce-i fac afacerile. „De o parte se ocupa nevasta-mea, de alta cumnatii. Eu imi petrec o mare parte din timp la minister si va spun ca am ajuns pana aici din pasiune”, afirma Anton.
El sustinea ca, desi propria sotie „il piseaza” sa renunte, el insista, pentru ca are un proiect de dus la bun sfarsit. „Am promis unor oameni de la PDL Ilfov ca-l voi duce la bun sfarsit, le-am promis, iar eu, pe unde am fost, m-am implicat foarte mult, sa stiti”, a precizat Anton, care s-a declarat totodata convins de faptul ca, daca in administratie ar veni mai multi oameni de afaceri, ar fi mult mai bine.
„De ce sa ne ascundem dupa deget? Se poate spune ca, daca ai bani, nu mai esti tentat de banii statului”, afirma Anton.
In iunie 2011, Agentia Nationala de Integritate anunta ca s-a autosesizat din presa in legatura cu averea lui Anton si ca il verifica pe acesta. Pana in prezent, ANI nu a dat niciun detaliu despre stadiul investigatiei.
Sursa: Mediafax