Vanzoleala politica e mai mare in acest mandat decat in anii precedenti, pentru ca, in numai un an de la constituire, Consiliul Judetean Maramures a schimbat mai bine de un sfert din garnitura de alesi locali. Intai au fost demisiile simple – cazul lui Pamfil Bercean – care a preferat postul de subprefect, apoi au fost migrarile politice urmate de pierderea locurilor dobandite la alegerile din iunie 2008, in acest caz fiind Mircea Munteanu si Alexandru Deac – primul trecut de la PNL la PDL, iar al doilea de la PSD la PDL, dar si plecarea in grup a consilierilor alesi parlamentari – Titus Liviu Pasca – PNL, Gheorghe Mihai Barlea si Doru Lese – PDL. Cele mai recente demisii au venit de la Mirela Veres, retrasa intr-un post de sef la deconcentrate, si Aurel Iancu – care a invocat motive personale.
Demisia PDL-istei Mirela Veres este explicabila atata vreme cat alesilor numiti in posturi la deconcentrate li s-a sugerat sa faca loc si altora, in schimb cea a social-democratului Aurel Iancu pare nejustificata, pentru ca acesta nici nu a fost propus sef la vreo institutie publica, nici nu deranja pe nimeni de pe locul ocupat. Demisionarul nu a putut fi contactat pentru a motiva decizia, iar la sedinta de CJ in care s-a luat act de vacantarea mandatului nu a fost prezent.
In legatura cu demisia lui Aurel Iancu din CJ Maramures, pe piata zvonurilor au circulat doua variante. Una a fost legata de refuzul acestuia de a face publica averea familiei. Explicatia este oarecum plauzibila, tinand cont ca de la depunerea juramantului a fost printre putinii, daca nu singurul consilier judetean la care declaratia de avere nu exista pe site-ul CJ, linkul spre aceasta ducand tot spre pagina de start – ceea ce ar putea da nastere la ironii legate de ”posesia” CJ. Un alt zvon a privit o anumita stare de incompatibilitate a acestuia, fara sa se indice clar daca e vorba de una politica sau de una privitoare la afacerile pe care le deruleaza acesta.
In demisia inaintata CJ Maramures, Aurel Iancu a scris doar atat: ”Va inaintez demisia mea din functia de consilier judetean, incepand cu data prezentei (n.r. – 26.06.2009). In consecinta, va rugam sa luati act de incetarea acestei calitati a subsemnatului cu prezenta data si sa constatati respectivul mandat ca fiind vacant”. De aici nu reiese decat ”scaparea gramaticala” a fostului ales, care a folosit pluralul pentru persoana sa, pentru ca motivele raman ascunse.
Sursa: Meda Muntean