Premierul Victor Ponta a anuntat ca a solicitat secretarului general al Guvernului sa pregateasca schimbarea conducerii Institutului National de Statistica pentru „greseala grava” comisa in calcularea PIB pe 2011, aratand ca are nevoie ca la INS sa lucreze oameni pe care se poate baza. El s-a referit, in sedinta de guvern, doar la schimbarea conducerii INS, aratand insa ca si Comisia Nationala de Prognoza a gresit.
„Ne-am trezit acum, la inceput de an, ca Institutul National de Statistica, Comisia Nationala de Prognoza au gresit si dupa ce in 2003, 2004 pana in 2010 au gresit de fiecare data pe plus, adica calculau un PIB si dupa aia era un pic mai mare, in 2011 l-au gresit pe minus. Nu am probe sa cred ca este vorba de o intentie, dar e o greseala grava. Anul asta, ca sa ne inscriem in tinta de deficit, mai trebuie sa taiem un miliard lei, dintr-o greseala de calculat. De unde, de la sanatate, educatie, armata, politie ? Cred ca genul acesta de birocratie si de greseli daca acum, cand suntem un guvern nou cu legitimitatea data de vot, nu le indreptam, nu o sa le indreptam niciodata. Am cerut secretarului general, o sa inlocuiesc conducerea Institutului National de Statistica, vreau sa fie acolo niste oameni pe care sa ne putem baza cand spun ceva”, a spus Ponta.
Premierul a precizat ca doreste ca la INS sa fie oameni pe care sa se poata baza fie cand anunta date despre PIB, fie cand este vorba de „cati cetateni sunt in aceasta tara”. Institutul National de Statistica este condus de catre secretarul de stat Vergil Voineagu, numit in primavara anului 2005 de premierul Tariceanu.
Joi seara, premierul a anuntat o eroare de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut (PIB) va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevazute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.
Vorbind despre necesitatea construirii unui buget realist, Ponta a afirmat la B1 TV: „Apar in fiecare zi tot felul de elemente. De exemplu, am aflat la sfarsitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, ca o greseala de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut in 2011, 2012, o greseala care inseamna 20 miliarde de lei la PIB in plus, calculate initial si reduse acum, inseamna implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei.
Ponta a aratat apoi la RTV ca va cere vineri ca aceasta situatie sa fie verificata si, daca eroarea se confirma, atunci, foarte probabil, va inlocui conducerea INS.
Reprezentantii INS au recunoscut diferentele intre cifre, mentionand insa ca nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o releva datele finale privind evolutia PIB.
Ei au aratat ca cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011, prezentate Guvernului inainte de Crãciun, indica o cifra cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mica fata de estimarea initiala. Astfel, datele finale pentru PIB indica o cifra de 557 miliarde de lei, fata de 578 miliarde estimat anterior.
In primavara anului trecut, PIB-ul anuntat de INS a fost de 578 miliarde de lei, fata de 547 miliarde de lei, cifra luata in calcul la bugetul pentru 2011 si anuntata de Comisia Nationala de prognoza. De remarcat insa ca datele finale nuntate de INS sunt cu 10 miliarde de lei peste cea mai optimista prognoza a CNP din 2011.
Ca urmare a datelor abuntate in primavara anului trecut, Ministerul Finantelor a lucrat pentru 2012 pe o estimare de PIB revizuita in sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.
Diferente intre date estimate, semifinale si finale au existat (pe baza bilanturilor de la firme) in fiecare an, dar se pare ca niciodata atat de mari, au adaugat reprezentantii INS.
Pe baza datelor finale, inclusiv din bilanturile firmelor, a rezultat ca in 2011 consumul intermediar a fost mult mai mare fata de 2010, cu cateva puncte procentuale. Reprezentantii INS au adaugat ca pana la obtinerea datelor finale institutia nu putea utiliza decat ponderea consumului intermediar din 2010.
De asemenea, reprezentantii INS au spus ca nu puteau anticipa aceste diferente.
Cresterea PIB pentru 2011 a fost estimata initial la 2,5%, insa in urma revizuirii a fost redusa la 2,2%. Tinta de de ficit bugetar pentru anul in curs este de 1,8% din PIB, in scadere de la 2,2% in 2012.
Sursa: Mediafax