Potrivit declaraţiilor scrise de aleşii maramureşeni, PD a adunat 9 primari în câteva luni, ajungând la un număr de 23. Toţi cei veniţi în tabăra democrată au renunţat la PSD, iar unii aveau state vechi şi chiar funcţii importante în partid.
Traseiştii politici cooptaţi în PD sunt primarii din Târgu Lăpuş, Ulmeni, Dragomireşti, Moisei, Bogdan Vodă, Coaş, Dumbrăviţa, Poienile de sub Munte, Săcălăşeni şi Fărcaşa, ultimul semnând declaraţia pe ultima sută de metri. Democraţii au pierdut un singur edil, la Remeţi, în urma suspendării lui din funcţie după condamnarea lui penală.
Centralizarea a mai arătat că democraţii maramureşeni au ajuns la 11 viceprimari, 187 de consilieri locali şi 5 consilieri judeţeni.
Liderii PNL Maramureş au concurat cu democraţii la numărul de racolări, aducând de partea lor sau activând aleşii de prin localităţile judeţului. La final, aceştia s-au înmulţit cu 7 primari – de la 16 câţi erau la alegerile de acum doi ani -, printre care şi un PSD-ist bătrân: Gheorghe Mureşan, de la Ariniş. Numărul consilierilor judeţeni ai PNL este acum 10, cel al viceprimarilor 21, iar al consilierilor locali este de aproximativ 190.
Formaţiunea care a ieşit cea mai stoarsă din această cursă este PSD, care, deşi a obţinut la alegerile din 2004 cel mai mare număr de aleşi, a ajuns acum să aibă reprezentare destul de firavă în administraţie. În urmă cu doi ani, PSD se putea lăuda cu 35 de primari, 13 consilieri judeţeni şi 321 locali. Acum, au rămas 19 primari, unii după ce au jurat credinţă veşnică pentru partid, alţii după ce şefii şi-au folosit spiritul de convingere pe pielea lor.
Cert este că PSD – aripa portocalie, dacă s-ar constitui într-o formaţiune de sine stătătoare, ar fi mai puternică decât partide existente pe eşichier, cum sunt PC, PNG ori PPPCD. Prin urmare, un partid al traseiştilor politici – care să fie închiriat la alegeri – pare să fie o afacere electorală viabilă în România.
Sursa: Meda Muntean