Refuzul PD de a candida pe liste comune cu PNL a fost explicat de Emil Boc prin argumentul ca cele doua formatiuni sunt din familii politice diferite. Democratii s-au afiliat la Partidul Popular European (PPE), in timp ce liberalii, in mod firesc, s-au alaturat Aliantei Liberal-Democratilor Europeni (ALDE), dupa cum informeaza Rompres.
Emil Boc a dat asigurari ca gestul PD-ului nu va afecta bunul mers al Aliantei DA, care, a spus el, "va merge mai departe", si a subliniat ca principalul adversar al democratilor la alegerile pentru Parlamentul European (PE) este PSD.
PD motiveaza ca a dorit sa evite un nou scandal cu partenerii
"Prin aceasta decizie nu se incalca protocolul Aliantei DA, de colaborare cu PNL, care nu are nici un fel de obligativitate cu privire la alegerile pentru PE. Adversarul nostru politic este PSD si sunt convins ca la fel este si pentru PNL. Impreuna, in Alianta, putem gasi resursele pentru ca in perioada campaniei electorale sa avem o intelegere de neagresiune, astfel incat adversarul nostru comun sa ramana PSD", a declarat Boc.
Democratii exclud varianta formarii unor alte aliante la alegerile europarlamentare si merg pe ideea ca este important ca atat PD, cat si PNL sa-si mobilizeze electoratul pentru a castiga in fata social-democratilor.
Emil Boc sustine ca hotararea luata este buna deoarece evita potentiale tensiuni care ar fi putut aparea daca s-ar fi pus problema paritatii pe liste cu PNL, avand in vedere ca protocolul de functionare a Aliantei nu reglementeaza modul de stabilire a paritatii. Lista cu candidatii democrati va fi conturata in prima parte a lunii februarie. Termenul limita pentru anuntarea candidaturilor la alegerile europarlamentare este data de 12 martie.
Liberalii il invinovatesc pe Traian Basescu de distrugerea Aliantei D.A.
Liberalii considera ca prin decizia de a participa separat la scrutinul europarlamentar PD se plaseaza, practic, in afara Aliantei. PNL va incerca sa duca pana la bun sfarsit mandatul actualului guvern si va incerca sa aplice programul de guvernare pentru care a fost votat de alegatori, a punctat vicepresedintele Ludovic Orban.
"Vom lua toate deciziile necesare pentru ca PNL sa abordeze campania pentru PE cu profesionalism, eficient si sa foloseasca aceasta campanie pentru a arata alegatorilor Romaniei ca este singurul partid capabil sa asigure, odata cu integrarea, aplicarea programului post-aderare si maximizarea beneficiilor integrarii pentru cetatenii Romaniei", a declarat Orban.
Vicepresedintele liberal crede ca PD a luat decizia participarii pe liste separate la solicitarea presedintelui Traian Basescu, care urmareste astfel sa distruga Alianta DA. "Dupa opinia mea, aceasta decizie s-a luat la solicitarea lui Basescu si, respectiv, la dorinta lui Basescu de a rupe PD din Alianta. Frica de Traian Basescu a fost mai mare decat dorinta democratilor de a respecta alegatorii Aliantei, care si-ar fi dorit ca PNL si PD sa participe pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European", a spus Ludovic Orban.
Gest in limitele normalitatii, in opinia UDMR
UDMR, partenerul de guvernare al PD si PNL, abordeaza decizia democratilor de a merge singuri in alegerile pentru Parlamentul European ca pe un gest ce se inscrie in limitele normalitatii. "Este o decizie suverana a unei formatiuni politice mature, care vrea sa incerce pe baricadele proprii", a declarat senatorul Verestoy Attila.
UDMR nu doreste sa comenteze daca decizia democratilor reprezinta un semnal pentru liberali si nici daca aceasta decizie este un castig pentru principalul partid de opozitie, PSD. "Fiecare formatiune politica ia deciziile conform propriilor interese politice", a adaugat Verestoy Attila.
Conservatorii canta prohodul Aliantei D.A.
Conservatorii sunt de parere ca decizia PD reprezinta, practic, decesul Aliantei Dreptate si Adevar. "Din punctul de vedere al Partidului Conservator (PC), s-a dovedit ca Alianta DA nu mai functioneaza de mult, iar decizia anuntata astazi de PD reprezinta certificatul de deces al Aliantei DA. PC a constatat demult ca Alianta nu a functionat si ca nu mai functiona, iar momentele din ultima perioada si decizia PD dovedesc in mod clar acest lucru", a apreciat purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca.
Social-democratii privesc gestul PD-ului ca pe o provocare si sustin ca astfel vor avea ocazia sa se confrunte in alegeri, pentru prima oara in ultimii ani, cu partide politice si nu cu aliante abstracte.
PSD se gandesc sa castige din cearta dintre democrati si liberali
Vicepresedintele PSD, Vasile Dancu considera ca decizia PD este normala din doua perspective: "In primul rand, grupurile de interese din spatele PNL si PD au facut ca Alianta DA sa nu mai functioneze. In al doilea rand, cele doua partide fac parte din familii politice europene separate – familia liberalilor europeni si cea a popularilor – care probabil ca ar fi preferat ca aceste partide sa mearga separat, desi nu au existat reactii in acest sens."
Vasile Dancu este increzator ca vor creste sansele de succes ale stangii democratice, in alegerile din 13 mai. "La toate alegerile europene, opozitia a luat cele mai multe locuri in Parlamentul European, exista deci un precedent care ne avantajeaza. In plus, sondajele arata ca peste 70% dintre cetatenii Romaniei sunt nemultumiti de activitatea guvernului, iar aceasta inseamna ca alternativa social-democratiei va prinde foarte bine si vom obtine multe locuri", a sustinut vicepresedintele PSD.
Liberal-democratii tatoneaza terenul
Formatiunea lansata de Theodor Stolojan nu exclude posibilitatea de a candida pe liste comune, in cadrul unei aliante electorale, cu PD in alegerile pentru Parlamentul European.
"Exista doua posibilitati: putem sa candidam pe liste proprii sau intr-o alianta cu democratii. PD abia a luat decizia de a candida singur, de aceea este prematur sa discutam despre cea de-a doua varianta. In viitorul apropiat vom lua o decizie", a declarat strategul Partidului Liberal Democrat (PLD), Valeriu Stoica.
El sustine ca decizia democratilor de a candida pe liste separate este fireasca si este, practic, o consecinta a comportamentului liderilor PNL in raporturile din interiorul Aliantei DA, precum si fata de presedintele Traian Basescu. "In loc sa ramana fidel PD, PNL a preferat combinatii politice cu PSD, PRM si PC", a spus Valeriu Stoica.
Sursa: Ioana Osan