Pilda celor zece fecioare este un îndemn la priveghere, la trezvie, care este o vedere duhovnicească a lucrurilor dincolo de faţa lor fizică. Privegherea este o vedere dincolo de ceea ce se vede cu ochii fizici, o vedere duhovnicească a sensurilor ultime ale existenţei.
Cinci dintre cele zece fecioare, care au venit în întâmpinarea lui Hristos, au avut doar candelă fără ulei, iar celelalte cinci au avut candelă cu ulei. Primele sunt cele ce aveau credinţă, dar fără fapte bune, celelalte cinci aveau atât credinţă, cât şi fapte bune. Căci candela semnifică fecioria, iar untdelemnul este milostenia.
Aceste două categorii de fecioare, unele cu candelă fără ulei şi celelalte cu candelă şi ulei, reprezintă două atitudini religioase. Candela cu ulei înseamnă evlavia însoţită de milostenie. Candela fără ulei este evlavia fără milostenie, potrivit Sfântului Ioan Gură de Aur şi Sinaxarului din Triod (https://basilica.ro).
Biserica îndeamnă prin aceasta rânduială la milostenie în chipul dragostei faţă de Dumnezeu şi de aproape, care împlineşte nevoinţele ascetice. Prin parabola acestei zile se arată că nevoinţele, postul şi metaniile fără întoarcerea cu dragoste către aproapele nostru nu sunt mântuitoare.