Denia din Miercurea Mare il aduce in prim-plan pe Iuda, apostolul-vanzator, in mintea caruia se iveste gandul tradarii. In antiteza cu apostolul tradator apare femeia pacatoasa care a uns cu mir capul Domnului Iisus Hristos.
Ziua de miercuri din Saptamana Patimilor e considerata cea in care a fost tradat Mantuitorul de catre apostolul Iuda Iscarioteanul. Acesta il vinde pe Iisus pentru treizeci de arginti fariseilor si carturarilor ce voiau sa-L ucida. Gestul lui Iuda a facut ca, mai tarziu, ziua de miercuri sa fie declarata zi de post, ea fiind, alaturi de vineri (ziua in care Iisus a fost rastignit). Miercurea este una din cele doua zile ale saptamanii in care crestinii postesc pe tot parcursul anului, cu exceptiile zilelor marcate ca harti in calendarul ortodox. Aceasta e ziua in care Iisus a inceput pregatirea pentru patima Sa de bunavoie.
Tot in Miercurea Mare se face si pomenirea femeii pacatoase care a uns cu mir capul Mantuitorului si care a spalat cu lacrimi picioarele lui Iisus Hristos, inainte de patima Sa, ca simbol al pocaintei si al indreptarii omului care a gresit. Aceasta femeie desfranata e pusa practic in antiteza cu Iuda.
Conform relatarii din Evanghelie, Iisus se afla in casa lui Simon Leprosul, pe care l-a vindecat. O femeie pacatoasa s-a apropiat de El si I-a uns capul cu mir. Ucenicii, in special Iuda, au certat-o, insa Iisus i-a luat apararea, apoi aminteste de ingroparea Sa si le transmite celor prezenti ca oriunde se va propovadui Evanghelia va fi pomenita si ea.
In Miercurea Mare, e pusa in valoare cainta cea adevarata, care il poate ridica pe omul cel cazut, redandu-i iertarea din partea Lui Dumnezeu.
Sursa: Camelia Tocaci