Vezi VIDEO
Una dintre cele mai speciale zile din Saptamana Patimilor este Vinerea Mare in care sunt praznuite sfintele, mantuitoarele si infricosatoarele Patimi ale Mantuitorului Iisus Hristos. Loviturile, insultele, batjocurile si inainte de toate, crucea si moartea Le-a primit Iisus de bunavoie pentru noi. Punctul culminat al zilei de astazi este Denia Prohodului Domnului, slujba in cadrul careia este deplansa moartea si ingroparea Domnului. Vinerea Mare este una de post negru.
Vinerea Mare este ziua in care credinciosii isi amintesc de patimile Mantuitorului Iisus Hristos care a acceptat sa imbratiseze moartea „pentru-a noastra mantuire”. Preotul Milan Balan de la Biserica Sfintii 12 Apostoli din Baia Mare ne indeamna ca in aceasta zi sa „ne purtam gandul” in locurile sfinte, la Ierusalim.
„Pana la moarte sunt considerabile patimile Domnului si este bine sa ne purtam cu gandul la locurile sfinte, la Ierusalim, unde pe Via Dolorosa, incepand de la momentul judecarii si pana la locul rastignirii, prin opririle care sunt acolo, prin momentele semnificative, cele 14 statii care sunt asezate acolo, fiecare locsor este marcat de patimirile lui Hristos. Judecata Lui, prinderea, biciuirea, intemnitarea, preluarea Crucii, incununarea cu spini”, a amintit preotul Milan Balan.
Aceste momente nu fac altceva decat sa ne determine sa ne straduim sa fim alaturi de Hristos, acceptand si noi purtarea Crucii, a suferintelor, asa cum si Hristos s-a jertfit pentru noi.
„Toate aceste momente, toate aceste elemente sunt menite sa ne transpuna si pe noi in starea de durere, sa fim alaturi de Hristos, si nu langa Hristos, ci impreuna cu Hristos. In aceste zile, ca de altfel in toata viata noastra ar trebui sa avem atitudinea de imbratisarea Crucii, de purtatori ai Crucii, ai patimirii. Multi oameni sunt tentati sa fuga de suferinte, dar Hristos ne indeamna si vedem prin pilda care ne-a dat-o in Vinerea Mare ca a acceptat Crucea. De aceea vreau sa va indemn sa acceptam crucile care ne vin pe parcursul vietii si sa le ducem cu demnitate”, a mai aratat preotul.
Vinerea Mare este si un prilej de a medita la propriile pacate, alegand calea pocaintei, care ne duce la mantuire, asa cum s-a intamplat in cazul talharului rastignit langa Domnul Iisus Hristos, care intr-o clipa a dobandit raiul.
„Hristos dupa patimire ne-a oferit sansa mantuirii, precum i-a oferit-o talharului, care s-a pocait. Este un alt exemplu zdrobitor de bunavointa, de iubire, de desavrasita pentru toti pacatosii, pentru fiecare dintre noi. Hristos vrea sa spuna ca cel mai pacatos om de pe pamant are sansa de a se mantui. Talharul de pe cruce este exponentul oamenilor pacatosi. Conditia este sa te pocaiesti, sa-ti regreti faptele rele facute, sa dovedesti o pocainta autentica, nu trebuie sa-ti schimbi credinta, cum asociaza unii cuvantul cu anumite grupari, ci sa te pocaiesti ca act spiritual, ca si cainta, ca regret profund al faptelor tale in Biserica in care esti”, a adaugat preotul Milan Balan.
In Vinerea Mare, in Biserici se savarseste Denia Prohodului Domnului, ocazie cu care este scos in milocul lacasului de cult, epitaful, o bucata de panza care are pe ea chipul mantuitorului si pe sub care trec credinciosii. In cadrul Deniei din aceasta seara, va avea loc si traditionala procesiune in jurul bisericii, care simbolizeaza ducerea catre mormant a Domnului Hristos.
Sursa: Camelia Tocaci