Vezi VIDEO
In biserici se savarseste astazi, 18 aprilie, in Vinerea Mare, Prohodul Domnului. In aceasta zi, in cadrul slujbei e scos Sfantul Epitaf pe care e brodat chipul Mantuitorului, cu care se inconjoara biserica. Odata cu Denia Prohodului Domnului, intreaga lume intra intr-o stare de asteptare, pana sambata la miezul noptii cand atmosfera devine una de bucurie pentru a celebra invierea Domnului.
In Vinerea Mare nu se savarseste niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. E o zi aliturgica, deoarece credinciosii se pregatesc pentru inmormantarea Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos. In aceasta zi, in biserici are loc Denia Prohodului Domnului, cand este scos Sfantul Epitaf.
„Denia Prohodului Domnului este o slujba speciala care se face doar in Vinerea Mare si care simbolizeaza punerea in mormant a Domnului. Este scos Sfantul Epitaf, o panza pe care este pictat sau brodat chipul Mantuitorului cu Maica Domnului, cu Iosif si Nicodim, cu punerea in mormant asezata in mijlocul bisericii, si se canta slujba prohodului”, a explicat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
In cadrul slujbei, cu Sfantul Epitaf se inconjoara biserica, ceea ce aminteste de inmormantarea Domnului.
„Nu se desparte niciodata patima, rastignirea si moartea Mantuitorului de Inviere, slujba prohodului insasi incepe cu primul verset care spune «In mormant, Viata, pus ai fost Hristoase si s-au spaimantat puterile ingeresti», deci noi in acele momente deodata il conducem pe Mantuitorul pe ultimul drum si privim spre Invierea Domnului. De aceea, se face si procesiunea dupa incheierea prohodului cu Sfantul Epitaf in jurul bisericii de trei ori, insemnand slujba de prohodire a Domnului si inconjurarea simbolica a bisericii, dupa care se intra in sfanta biserica si toti credinciosii trec pe sub Sfantul Epitaf. Aceasta ar simboliza trecerea noastra din lumea aceasta in care am venit in lumea lui Dumnezeu, in imparatia lui Dumnezeu”, a adaugat arhiereul-vicar.
Cu Denia Prohodului Domnului, lumea intra intr-o stare de asteptare, totul in jur amuteste, „natura insasi e cutremurata de acest eveniment unic in istorie” si asteapta Invierea Domnului. Atmosfera devine una incarcata de bucurie, sambata spre duminica, la miezul noptii. Atunci toate clopotele bisericilor vor incepe sa bata, vestind ca „Hristos a Inviat”, iar preotii ii cheama pe credinciosi sa ia lumina si sa se bucure de marea veste a Invierii lui Hristos.
Sursa: Camelia Tocaci