Vezi VIDEO
Credinciosii parcurg in aceasta perioada, ultima treapta a urcusului duhovnicesc din Postul Mare. O semnificatie aparte are Joia Mare atunci cand se aminteste de Cina cea de Taina, cand Mantuitorul a instituit Taina Sfintei Impartasanii. In biserici se savarseste in aceasta zi, Denia celor 12 Evanghelii. In cadrul acestei slujbe este scoasa din altar Sfanta Cruce, care va fi asezata in mijlocul bisericii spre inchinare si va ramane acolo pana inaintea Prohodului Domnului.
In Joia Mare, dimineata se savarseste Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, unita cu Vecernia. In cadrul slujbei este scos Sfantul Agnet pentru impartasirea bolnavilor de peste an. “Se scot la Sfanta Liturghie doua agnete, unul pentru liturghia din ziua respectiva si unul care ramane pe Sfanta Masa si se usuca in martea luminata, adica a treia zi de Pasti pentru a avea impartasanie pentru bolnavi, dar si pentru a avea pe Sfanta Masa in permanenta Trupul si Sangele Domnului si el se pastreaza in chivot pe Sfanta Masa in permanenta, pe toata perioada anului”, a explicat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei
La slujba Deniei celor 12 Evanghelii, care are loc incepand cu ora 17.00, se citesc pasaje de la toti cei patru sfinti evanghelisti. Credinciosilor veniti in lacasurile de cult le este prezentat intreg calvarul prin care a trecut Mantuitorul Iisus Hristos: de la momentul vanzarii de catre Iuda, prinderea Sa in Gradina Ghetsimani, pana la rastignirea Sa. Momentul culminant al zilei il reprezinta Cina cea de Taina, atunci cand s-a instituit Taina Sfintei Euharistii.
“In Joia Sfintelor Patimiri facem amintire si pomenire de Cina cea de Taina, de instituirea de catre Mantuitorul a Sfintei Euharistii, apoi facem amintire de spalarea picioarelor de catre Mantuitorul, ucenicilor dandu-le dovada supremei iubiri si a smereniei cu indemnul “ Vedeti, daca Eu, Invatatorul am facut asa si voi sunteti datori sa faceti cum am facut eu, sa va iubiti si sa va cinstiti unul pe altul, unul altuia dandu-va intaietate”. In manastiri, in general, si la Biserica Sfantului Mormant, la Patriarhia Ierusalimului si in unele biserici cu traditie se face aceasta slujba de catre cel mai mare, care ia 12 colaboratori, 12 slujitori mai mici si le spala picioarele si le sterge in interiorul bisericii, intr-o ceremonie care este in cartile noastre de cult”, a explicat PS Iustin Sigheteanul.
Tot in aceasta zi este pomenita “infricosatoarea rugaciune a Mantuitorului, rugaciunea arhiereasca” atunci cand se roaga ca Tatal sa le daruiasca apostolilor slava pe care a avut-o EL pe pamant. In Joia Mare ne aducem aminte si de tradarea Mantuitorului de catre Iuda si prinderea Lui in Gradina Ghetsimani. In timpul Deniei celor 12 Evanghelii din altar este scoasa Sfanta Cruce care este asezata in mijlocul bisericii spre inchinarea credinciosilor. Crucea “este purtata in interiorul bisericii si asezata in mijlocul bisericii pentru ca Mantuitorul este cel care isi poarta propria cruce si noi doar in momentele acestea cand cinstim cu evlavie sfanta, cu umilinta si multa credinta acest eveniment unic in istorie, ne intarim si ne convingem ca suntem datori sa purtam propria noastra cruce”, a adaugat arhiereul maramuresean.
Sfanta Cruce va ramane in mijlocul lacasului de cult pana in Vinerea Mare, dimineata, inainte de Prohodul Domnului.
Dupa slujba celor 12 Evanghelii se obisnuieste, mai ales in Transilvania, sa nu se mai traga clopotele pana in noaptea de Inviere, ci se bate doar toaca pentru a sublinia atmosfera de doliu.
Sursa: Camelia Tocaci