Vezi VIDEO
O zi de doliu ii asteapta pe credinciosi in Vinerea Mare. In aceasta zi se face pomenirea cutremuratoarelor si infricosatoarelor patimi pe care Mantuitorul le-a primit pentru rascumpararea pacatelor intregii umanitati. Credinciosii obisnuiesc ca in aceasta zi sa nu manance nimic, tinand post aspru in amintirea patimirii Mantuitorului Iisus Hristos. In aceasta zi, in biserici se savarseste Prohodul Domnului, o slujba unica in an.
In Vinerea Mare nu se savarseste niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. E o zi aliturgica, deoarece credinciosii se pregatesc pentru inmormantarea Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos. Mantuitorul a fost deja prins si judecat. Acum ne amintim de calvarul prin care a trecut Iisus Hristos, de patimile infricosatoare „pe care le-a primit pentru intreaga umanitate si pentru intreg universul”.
„A rascumparat, a restaurat intreg universul si firea omeneasca, deoarece prin rastignire, patimire, moarte si inviere a biruit iadul si a ridicat de acolo pe cei morti din veac si a daruit invierea si viata vesnica tuturor celor care vor crede si vor marturisi ca Hristos a Inviat”. In aceasta zi in biserici se savarseste Denia Prohodului Domnului. In cadrul slujbei se scoate Sfantul Epitaf cu care se inconjoara biserica, ceea ce aminteste de inmormantarea Domnului.
„ In Vinerea Sfintelor Patimiri, dupa-amiaza se face Denia Prohodului Domnului care este o slujba unica in crestinatate. Prohodul se canta in trei stari, in naosul bisericii si se canta in fata unei mese, a unui suport peste care este asezata scena, o panza uneori care este brodata foarte frumos, oricum o panza peste care este pictata icoana punerii in mormant a Domnului si se canta Prohodul Domnului de catre tot poporul, de toata lumea din biserica. Acestea sunt momentele pe care le traim in interiorul bisericii, dar mai ales in interiorul nostru. Noi nu facem spectacol stradal, emotional, noi retraim, intensificam in viata noastra ultimele momente, ultimele ceasuri ale Postului Mare, trairile si convingerea noastra ca patima, moartea si Invierea Domnului ne-au fost date noua si ne sunt noua de mantuire pentru ca sa primim Invierea si viata vesnica”, a punctat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al EpiscopieiOrtodoxe a Maramuresului si Satmarului.
In aceasta zi, credinciosii obisnuiesc sa tina post aspru. „Este un post aspru, este un post total, cu abtinere de la mancare si de la bautura pentru ca i se si zice vinerea seaca in popor pentru ca toata creatia este in doliu. Biserica, credinciosii, cerul si pamantul, totul este in doliu. Dupa moartea Mantuitorului pe cruce, dupa cele sapte cuvinte pe cruce si momentul in care Mantuitorul a zis: “Parinte, in mainile Tale imi incredintez sufletul Meu” s-a manifestat toata creatia, de fapt s-a manifestat putin iubirea Tatalui fata de Fiu si supararea ca umanitatea L-a rastignit. Pentru ca atunci pamantul s-a cutremurat, soarele s-a intunecat, catapeteasma bisericii, a templului s-a rupt de sus pana jos, in doua si spune Evanghelistul Matei ca mormintele s-au deschis si multe trupuri ale mortilor au iesit din morminte, au intrat in sfanta cetate si s-au aratat unora”, a accentuat PS Iustin Sigheteanul.
Cu Denia Prohodului Domnului, lumea intra intr-o stare de asteptare, totul in jur amuteste, „natura insasi e cutremurata de acest eveniment unic in istorie” si asteapta Invierea Domnului.
Sursa: Camelia Tocaci