Vezi VIDEO
Slujbe speciale au loc in aceasta saptamana in bisericile din intreaga tara. E Saptamana Patimilor, in care credinciosii retraiesc momentele cutremuratoare de la sfarsitul vietii pamantesti a Mantuitorului Iisus Hristos. In aceasta saptamana in lacasurile de cult au loc deniile, slujbe derulate seara care sunt ca o forma de priveghere prelungita a zilei. Una din cele mai importante si impresionante slujbe are loc in ziua de joi, atunci cand e savarsita Denia celor 12 Evanghelii.
In Joia Mare se citesc pasaje de la toti cei patru sfinti evanghelisti, credinciosilor veniti in lacasurile de cult fiindu-le prezentat intreg calvarul prin care a trecut Mantuitorul Iisus Hristos: de la momentul vanzarii de catre Iuda, prinderea Sa in Gradina Ghetsimani, pana la rastignirea Sa. Momentul culminant al zilei il reprezinta Cina cea de Taina, atunci cand s-a instituit Taina Sfintei Euharistii.
„Se face amintirea Cinei celei de Taina, amintirea spalarii picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul, amintirea tradarii si vanzarii lui Iuda si a rugaciunii infricosatoare a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, care ne arata ca Mantuitorul vine de bunavoie spre patima, rastignire si spre moarte, stiind ce urmeaza. Lucrul acesta il retinem din rugaciunea arhiereasca in care spune: «Doamne daca este cu putinta, treaca de la mine paharul acesta, dar nu cum voiesc eu, ci cum voiesti tu», deci supune firea omeneasca firii dumnezeiesti si in acest fel, spune parintele Dumitru Staniloae, Mantuitorul se logodeste, se casatoreste cu moartea, accepta moartea ca s-o biruiasca, s-o invinga si sa ne daruiasca noua Invierea”, a afirmat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
In Sfanta si Marea Joi din Saptamana Patimilor, exista obiceiul ca in unele manastiri staretul sa spele picioarele a doisprezece din vietuitorii manastirii pe care o conduce. Acest ritual se face in amintirea spalarii picioarelor Apostolilor de catre Hristos, inainte de Cina cea de Taina. Si la Ierusalim exista traditia ca in aceasta zi patriarhul sa spele picioarele a 12 episcopi. In cadrul slujbei din Joia Mare cel mai important moment il reprezinta scoaterea Sfintei Cruci din Sfantul Altar si purtarea ei pana in mijlocul bisericii, acolo unde e asezata pentru inchinarea credinciosilor.
„La cea de-a cincea Evanghelie se scoate Sfanta Cruce din spatele Altarului in mijlocul Bisericii. Este un moment important, simbolizand purtarea Crucii de catre Mantuitorul si rastignirea in mijlocul pamantului, pe Golgota. Aceasta inseamna scoaterea Crucii din Sfantul Altar si asezarea ei spre inchinarea credinciosilor, in mijlocul Bisericii, unde ramane pana in dimineata zilei de vineri”, a mai spus PS Iustin Sigheteanul.
Dupa slujba celor 12 Evanghelii se obisnuieste, mai ales in Transilvania, sa nu se mai traga clopotele pana in noaptea de Inviere, pentru a sublinia atmosfera de doliu. Din aceasta seara, credinciosii intra „intr-o stare de profunda cutremurare si indurerare pentru faptul ca Mantuitorul lumii e dus spre patimi, spre rastignire si moarte”, pentru ca a doua zi sa aiba loc Denia Prohodului Domnului.
Sursa: Camelia Tocaci