Vezi VIDEO
Metodele vechi de socializare au fost inlocuite in ultimii ani de catre diferite retele virtuale de comunicare. Facebook-ul este unul dintre cele mai frecventate canale, numarand numai in Maramures zeci de mii de utilizatori. Potrivit psihologilor din Baia Mare, aceste retele sunt si utile, dar, folosite in exces, pot fi daunatoare pentru tineri. Potrivit unui studiu, aproape 80% dintre utilizatori nu pot rezista 24 de ore fara sa se logheze pe Facebook, iar 40% deschid pagina de socializare inainte de-a se ridica din pat.
Specialistii in psihologie sustin ca Facebookul creeaza dependenta, insa cred ca platforma online nu poate fi catalogata totusi un drog. „Din punctul meu de vedere nu este un drog, in schimb poate sa creeze dependenta, iar aceasta se poate controla. Este o modalitate de comunicare – in primul rand pentru generatia tanara, pentru adolescentii care incearca sa-si dezvolte aceasta abilitate“, a explicat, pentru eMaramures, psihologul Amelia Banica, inspector scolar.
Pentru a contracara efectele negative pe care retelele de socializare le pot avea asupra tinerilor, recomandarea e aceea de a privi Facebook-ul ca pe un simplu mod de comunicare. Psihologii le indica adolescentilor sa nu renunte sub nicio forma la metodele vechi de interactiune. „Sa ia ca atare, ca mod de comunicare. Sa nu fie singurul mod de comunicare sau unul dintre cele mai accesate moduri de comunicare. Tot ceea ce inseamna comunicarea fata in fata – eliminand comunicarea agresiva-pasiva -, este un mod de evolutie, de dezvoltare a persoanei. Eu nu as interzice Facebook-ul, dar nici nu l-as promova“, a mai spus psihologul.
Pe langa efectul de dependenta, Facebook-ul poate duce si la aparitia unor afectiuni medicale. „Nu este recomandat sa stea foarte mult in fata calculatorului. Stim cu totii – studiile o arata si specialistii spun ca, in evolutia lor, in perioada copilariei si mai departe in pubertate si adolescenta, nu este recomandat ca tinerii sa se uite foarte mult la televizor, sa comunice prin acest mod fara sa vada persoana, fara sa socializeze fata in fata. Exista riscul ca si sistemul nervos central, creierul, sa nu se dezvolte corespunzator“, a mai spus Banica.
Potrivit specialistilor, orice actiune repetata zilnic, pe o perioada lunga de timp, poate provoca dependenta.
Sursa: Cosmin Carp