Primarii maramureseni au fost convocati astazi, 21 noiembrie, de catre autoritatile judetene, la Prefectura Maramures. De data aceasta nu s-a vorbit despre bani, ci despre gunoaie. In atentia alesilor locali a fost adus controversatul depozit ecologic, pentru amenajarea caruia judetul si-a consumat din resurse timp de aproape sase ani, dar care – in ciuda proiectelor intocmite si a drumurilor repetate facute la Bucuresti – e inca departe de a se contura. Pentru ca planul sa devina realitate, primarii au fost avertizati ca trebuie sa dovedeasca implicare in urmatoarea perioada si sa pregateasca terenul pentru incasarea unor noi taxe de la populatie.
Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, i-a anuntat pe primarii din judet ca e obligatoriu sa fie interesati de constructia depozitului ecologic din Farcasa, chiar daca nu sunt implicati direct in proiect. Seful administratiei maramuresene a aratat ca e timpul sa inceapa investitia, insa i-a avertizat si asupra faptului ca trebuie sa ii convinga pe gospodari sa incheie contracte pentru debarasarea gunoiului menajer. “Nu va va fi indiferent sa-i comunicati unui cetatean cat il costa transportul deseurilor la Cluj, Satu Mare sau nu stiu unde”, a punctat Man.
Mai mult, primarilor li s-a cerut sa decida cum vor incasa banii pentru salubrizare, adica daca vor merge pe varianta de tarifare sau pe impunerea unei taxe. “Tarifele le incaseaza operatorul de la persoane fizice iar taxa inseamna ca le incaseaza administratia publica si le plateste operatorului, respectiv Asociatiei de Dezvoltare. Noi trebuie sa atingem tinta privind colectarea deseurilor la 100 % in mediul urban si 98 % in mediul rural ”, a explicat inspectorul de mediu Monica Pacurar.
Alesii locali nu au inghitit usor ideea ca vor fi obligati sa ceara bani in plus electoratului pentru a asigura buna-functionare a viitorului depozit ecologic din judet. Unii dintre ei au declarat ca vor fi localnici care vor prefera sa-si ingroape gunoaiele in curte, decat sa mai dea bani in plus pentru colectarea deseurilor.
Primarul orasului Ulmeni, spre exemplu, a aratat ca ii va fi imposibil sa isi schimbe operatorul de colectare a deseurilor din localitate, deoarece are in derulare un proiect cu fonduri europene care interzice aceasta modificare in urmatorii cinci ani.
“Asociatia la momentul potrivit va scoate la licitatie servicile de colectare, cu operator unic pe judet, cu operator pe patru zone si, in urma licitatiei, vor rezulta niste taxe. Nu discutam cat va fi taxa”, a remarcat Vasile Span, arhitectul sef al judetului.
Tot astazi au fost numiti si noii membri ai Consiliului Director din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara. Astfel, primarii au fost de acord cu includerea in for a primarului din Farcasa, Ioan Stejeran, si a primarului din Moisei, Toader Stetcu.
De altfel in Farcasa ar urma sa fie construit depozitul ecologic iar la Moisei e programata functionarea uneia dintre cele trei statii de transfer. Se estimeaza ca proiectul privind constructia depozitului ecologic va fi aprobat pana la finele lunii ianuarie 2012, dupa care va fi trimis pentru avizare la Bruxelles. Investitia este evaluata la circa 70 de milioane de euro.
Sursa: Camelia Tocaci