Banii retrasi din bancile elene in contextul crizei datoriilor au inceput sa revina, treptat, in depozite la institutiile de credit dupa ce rezultatul alegerile parlamentare de duminica a calmat temerile ca tara ar putea parasi zona euro, afirma bancheri din Grecia, citati de Kathimerini.
Grecii panicati, care au retras din conturi cate 800 milioane de euro pe zi inaintea alegerilor, au inceput sa aduca inapoi o parte din banii pastrati in propria locuinta, au spus bancherii.
„Hemoragia s-a oprit”, a afirmat un bancher.
Una dintre bancile elene care inainte de alegeri inregistra iesiri de 30 de milioane de euro pe zi, bani ce erau dusi acasa de greci sau pastrati in cutii de valori, a constatat luni o schimbare rapida a trendului.
„Au venit inapoi circa 15 milioane de euro”, a spus bancherul.
Un al treilea bancher a afirmat ca sunt intrari de depozite in sume de pana la 10.000 de euro, ale grecilor cu economii mici, insa nu au fost aduse inapoi si sume mari, de peste 50.000 de euro.
„Nu am avut retrageri de depozite luni si ne asteptam la aceeasi situatie si marti. Rezultatul alegerilor a ajutat„, a spus bancherul.
Depozitele din bancile elene au scazut constant de la declansarea crizei datoriilor la sfarsitul anului 2009, iar institutiile de credit depind pentru lichiditati de fonduri de la Banca Centrala Europeana si Banca Greciei.
De la inceputul anului 2010, bancile din Grecia au pierdut depozite de 72 de miliarde de euro, circa 30% din total. Ritmul retragerilor s-a accelerat puternic dupa alegerile parlamentare anticipate din mai, in care coalitia stangii radicale (Syriza) s-a situat pe locul al doilea in preferintele alegatorilor. Syriza a afirmat ca nu va respecta anagajamentele de austeritate ale Greciei in acordul de ajutor financiar extern, situatie in care statul s-ar fi aflat in pericol de a intra in incapacitate de plata si de a parasi zona euro.
In urma noilor alegeri anticipate de duminica, partidele care au promis sa respecte conditiile programului de ajutor extern au obtinut suficiente mandate pentru a putea forma guvernul.
In Romania sunt prezente mai multe institutii de credit din Grecia, EFG Eurobank prin Bancpost, National Bank of Greece prin Banca Romaneasca, precum si Piraeus Bank, Alpha Bank si ATEbank sub brand propriu.
Sursa: Mediafax