Depozitul de zgură al fostei Uzine Romplumb Baia Mare nu a trecut prin procesul de ecologizare, iar România ar putea risca procedura de infringement din această cauză, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Radu Trufan.
„Având în vedere problemele de mediu din Maramureş, UE ar putea declanşa procedura de infringement la adresa României din această cauză. (…) Depozitul de zgură din fosta societate Romplumb n-a trecut prin proces de ecologizare, deşi acest fapt ar fi trebuit să aibă loc imediat după închiderea societăţii. Ecologizarea amplasamentului de zgură din Romplumb va fi până la urmă efectuată cu sprijinul unei firme străine, folosind tehnologii moderne care în urma procesului de prelucrare să nu afecteze mediul ambiant”, a spus Radu Trufan.
Uzina Romplumb Baia Mare, situată în cartierul Ferneziu, la poalele Munţilor Gutâi, a fost închisă definitiv în anul 2007, pentru neîncadrarea în legislaţia de mediu şi depăşirea constantă a procentului admis de poluare cu noxe rezultate din procesul de prelucrare a metalelor neferoase prelucrate.
Recent, situl industrial Romplumb Baia Mare a fost vizitat secretarul de stat Raul Pop de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, autorităţi locale şi parlamentari, pentru a analiza starea depozitului de zgură şi a întregului ansamblu industrial.
În context, vicepreşedintele CJ Maramureş a menţionat că instituţia va informa Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor despre măsurile pe care le va aplica pentru ca amplasamentul să fie ecologizat şi valorificat corespunzător.
„Ne dorim ca astfel de situaţii să nu se mai repete în judeţul nostru, legile să fie clare şi respectate întocmai pentru ca sănătatea maramureşenilor să nu fie afectată, aşa cum s-a întâmplat înainte de 1989”, a spus Radu Trufan.