Rezervele valutare mondiale au scazut pana la 11.600 miliarde de dolari in luna martie, de la nivelul record de 12.030 miliarde de dolari inregistrat in luna august 2014, punand capat unei tendinte de crestere care a inceput in 2004, arata datele publicate de Bloomberg.
Desi scaderea ar putea fi influentata de faptul ca aprecierea dolarului a redus valoarea altor valute, precum moneda euro, ea scoate totusi in evidenta o modificare a politicii bancilor centrale, multe dintre ele din statele emergente, care in ultimul deceniu si-au majorat rezervele valutare cu 824 miliarde de dolari in fiecare an.
Dincolo de aspectul emblematic al revenirii dolarului american in pozitia de valuta mondiala de necontestat, scaderea rezervelor are mai multe implicatii posibile pentru pietele mondiale in conditiile in care ar putea ingreuna eforturile tarilor emergente de a majora oferta monetara si a sustine cresterea economica, ar putea agrava declinul monedei euro si ar putea reduce cererea pentru obligatiunile americane.
‘Este o provocare semnificativa pentru pietele emergente. Ele au nevoie acum de mai multe stimulente. Semintele au fost plantate pentru volatilitate in viitor’, a declarat Stephen Jen, fost economist la Fondul Monetar International.
Analistii de la Credit Suisse Group AG estimeaza ca statele in curs de dezvoltare, care detin impreuna doua treimi din rezervele valutare globale, au cheltuit 54 miliarde de dolari din aceste rezerve in trimestrul patru, cea mai mare suma de dupa criza financiara globala din 2008. De exemplu, China si-a redus rezervele valutare pana la 3.800 miliarde de dolari in luna decembrie 2014 de la 4.000 de miliarde de dolari in luna iunie. De asemenea, rezervele Rusiei au scazut cu 25% in ultimul an, pana la 361 miliarde de dolari in luna martie, iar rezervele Arabiei Saudite au scazut cu 10 miliarde de dolari in perioada care a trecut dupa luna august 2014 pana la 721 miliarde de dolari. Analistii de la Deutsche Bank AG estimeaza ca tendinta este posibil sa continue atat timp cat pretul petrolului ramane unul scazut iar cresterea pe pietele emergente ramane una slaba, ceea ce va reduce intrarile de dolari care sunt utilizate de Bancile centrale pentru a-si majora rezervele. In plus, o astfel de evolutie este una nefavorabila pentru moneda euro, care a beneficiat in ultimul an de pe urma achizitiilor de valuta ale bancilor centrale interesate sa-si diversifice rezervele.
Potrivit celor mai recente date ale Fondului Monetar International, ponderea euro in rezervele valutare mondiale a scazut la 22% in 2014, cel mai redus nivel inregistrat dupa 2002, in timp ce ponderea dolarului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, 63%. ‘Orientul Mijlociu si China sunt doua regiuni care este posibil sa se confrunte cu presiuni pentru a-si reduce rezervele valutare in urmatorii ani. Bancile centrale de aici vor trebui sa vanda euro’, a spus analistul Deutsche Bank, George Saravelos.
Bancile centrale din statele emergente au inceput sa-si majoreze rezervele valutare dupa criza financiara asiatica de la finele anilor 1990 in ideea de a-si proteja pietele in timpul perioadelor cand accesul la capitalul strain se diminueaza semnificativ. De asemenea, bancile centrale au cumparat dolari pentru a limita aprecierea propriilor monede, astfel ca rezervele valutare ale bancilor din statele emergente a crescut de patru ori in decurs de un deceniu, iar detinerile lor de obligatiuni americane au urcat pana la 4.100 miliarde de dolari de la 934 miliarde de dolari in 2003.
Sursa: Agerpres