Alimentele bogate in grasimi saturate si in zaharuri favorizeaza aparitia depresiei la femei, provocand stari emotionale fluctuante, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii australieni. Se pare ca starile de spirit schimbatoare sunt mai des intalnite la femeile, cu varste intre 20 si 93 de ani, care timp de mai mult de zece ani au mancat in principal mancare procesata si bogata in grasimi.
Cercetatorii de la Universitatea din Melbourne au aratat ca fluctuatiile emotionale sunt mai frecvente in cazul femeilor care consuma alimente ce contin un nivel mare de grasimi si zahar. „Nu exista o dieta magica”, a spus doctorul Felice Jacka, „dar un regim alimentar format majoritar din legume, fructe, carne slaba si produse cu mai putine grasimi si pastrarea dulciurilor si a hranei procesate pentru meniul ocazional ajuta la pastrarea unei conditii psihice echilibrate si a unei stari generale bune”.
Concluziile coordonatorului studiului se bazeaza pe 10 ani de observatie a influentei regimului alimentar asupra a 1.046 de femei. Dintre acestea, 925 de femei nu sufereau de oscilatii emotionale, in timp ce 121 aveau simptome de depresie si anxietate, potrivit studiului publicat in American Journal of Psychiatry.
Monitorizarea meselor pentru a determina cum ar putea influenta starile de spirit a dus la descoperirea ca femeile care urmeaza un regim alimentar „vestic” – cel care include paine alba, pizza, hamburgeri, cartofi prajiti, bauturi din lapte cu arome – prezinta cu 50% mai multe riscuri de a dezvolta forme de depresie.
In contrast, riscurile ca simptomele de anxietate si stari emotionale fluctuante sa apara la femeile care mananca multe legume, fructe, carne de vita, miel, peste si alimente pe baza de grau sunt cu 30% mai mici.
Sursa: Mediafax