Subiectul Minaur este unul dintre cele mai sensibile în aceste momente în Baia Mare. Reacțiile și comentariile sunt multe. Pe acest subiect, deputatul Călin Bota a publicat o reacție apreciată de publicul băimărean:
„𝐋𝐞𝐠𝐞𝐧𝐝𝐚 𝐌𝐢𝐧𝐚𝐮𝐫, 𝐚𝐟𝐥𝐚𝐭𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐦𝐚̂𝐧𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐞𝐱𝐞𝐜𝐮𝐭𝐢𝐯 𝐝𝐢𝐥𝐞𝐭𝐚𝐧𝐭 𝐬𝐢 𝐡𝐮𝐥𝐩𝐚𝐯, 𝐞 𝐥𝐚 𝐮𝐧 𝐩𝐚𝐬 𝐝𝐞 𝐮𝐧 𝐧𝐨𝐮 𝐟𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭!
Jucătorii celor două echipe de handbal sunt neplătiți de 6 luni! În intervenția de la Digi Sport, directoarea clubului, Raluca Mureșan a făcut o corecție: la băieți – care ocupă locul 2 în Liga Zimbrilor! – ar fi restante doar patru salarii.
𝐀𝐔𝐃𝐈𝐓: 𝐥𝐚 𝐌𝐢𝐧𝐚𝐮𝐫 – 𝐝𝐚, 𝐥𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐞 – 𝐛𝐚!. Pe acest fond s-a votat bugetul clubului pe 2024: 13,5 milioane dintr-un necesar estimat la 25 de milioane. Iar în exercițiul bugetar se intră cu datorii de 8,9 milioane de lei! Asta e suma constatată de auditul financiar de la CS Minaur, comandat de primarul interimar Doru Dăncuș (𝐏𝐞 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐮𝐧 𝐚𝐮𝐝𝐢𝐭 𝐥𝐚 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐁𝐚𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐞 𝐬̦𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐚𝐫?). Dăncuș se folosește de audit mai mult pentru a înlătura de la Minaur tandemul Daniel Kotecz – Liviu Bala, oameni de handbal, care au fost și pe la Dinamo și pe la federație (Kotecz chiar în CA al FRH) și mai puțin pentru a scoate clubul la liman. El vrea vrea să procedeze ca la secția de fotbal și să aducă niște marionete ascultătoare.
𝐃𝐞𝐳𝐚𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐟𝐨𝐭𝐛𝐚𝐥 𝐧𝐮 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐥𝐚𝐭𝐚𝐭 𝐬̦𝐢 𝐥𝐚 𝐡𝐚𝐧𝐝𝐛𝐚𝐥. Ca viceprimar, Dăncuș a propus, pentru sezonul 2022-2023, promovarea echipei de fotbal Minaur din liga 2 în Superligă, obiectiv pentru care a cerut – și a obținut – un buget aproape dublu față de anul precedent (creștere de 182%). Dar Minaur n-a promovat, ci a retrogradat în liga 3! Și-o fi spus Dăncuș: ”dacă promovăm – e sursă de voturi; dacă nu, e sursă de bani”. Rezultatele se văd acum: Minaur e pe ultimul loc în liga 3 și se îndreaptă spre liga 4. Sau spre desființare! Dăncuș a supervizat acest dezastru, ceea ce deloc nu-l recomandă să se mai implice în sport! Căci dintre toate formațiile, preferata lui Dăncuș e echipa pe care o face cu Gabriel Zetea, bine sudată în cei patru ani de la conducerea Consiliului Județean, componenții ei fiind în mod vizibil… „câștigători”.
”𝐈𝐮𝐛𝐢𝐫𝐞𝐚 (𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭𝐢𝐯𝐚̆) 𝐬𝐞 𝐜𝐞𝐫𝐞 𝐩𝐚̆𝐳𝐢𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐨𝐚𝐫𝐛𝐚 𝐢𝐬𝐩𝐢𝐭𝐚̆”. Propunerea inițială de buget al clubului a fost de 12,3 milioane lei. Pe modelul din 1989 – ”Nicule, mai dă-le 100 de lei” – , consilierul local Mircea Cirț a propus: “(Dorule,) mai dă-le un milion”. Iar amendamentul a fost adoptat, fiind preferat celui propus de liberali – 5 milioane de lei – unul care nu mima, ci chiar încerca rezolvarea unei probleme reale. Chiar și cu prețul micșorării numărului de luminițe festive la diverse sărbători, numai să nu mai trecem prin episodul din 2016, când fotbalul și handbalul fete au trebuit să o ia de la capăt.
Mircea Cirț e cel care, în 2021, fugea după angajații clubului Minaur, ca să anuleze închirierea mașinii MM-78-ATP (contract în valoare de 2344 lei). Nu fugea din iubirea – nepăzită de oarba ispită a banului – pentru Minaur, ci pentru el, consilierul local acuzabil de incompatibilitate. ANI a și demarat o cercetare, rămasă în coadă de pește.
Iubirea domnului Cirț pentru Minaur se vede în soluțiile oferite, toate cu banii altora: să dea finanțare de 25% și Consiliul Județean, căci echipele reprezintă și Maramureșul. Pe acest raționament poate cere câte 25% de la Regiunea de Nord-Vest și de la Guvernul României, că doar Minaur reprezintă și regiunea și țara!
𝐒𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐢 𝐥𝐚 𝐢̂𝐧𝐝𝐞𝐦𝐚̂𝐧𝐚̆. Cea mai îndemână soluție de îndreptare a lucrurilor la Minaur e prezentată limpede în audit: 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐞𝐠𝐢𝐢, 𝐚 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐚 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐚𝐫𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐜𝐡𝐞𝐥𝐭𝐮𝐢𝐫𝐢𝐢 𝐛𝐚𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜. Iar executivul și legislativul au obligația de a urmări acest aspect. Mă rog, Dăncuș se bate cu pumnul în piept spunând că Minaur – club de drept public – nu are cum să dea faliment. Dar nimeni nu vrea asta, toată lumea vrea performanță; atât sportivă, cât și managerială!
Mai ales că echipele de handbal ale clubului Minaur se poziționează în clasamentul sportiv din Liga Zimbrilor și Liga Florilor mai bine decât în cel al bugetelor alocate (fiecare, în jur de 1,7 milioane de euro), top în care prind abia locurile din ultima treime.
𝐇𝐚𝐢, 𝐌𝐢𝐧𝐚𝐮𝐫!”