Mihalache a intrat in vara care a trecut in randul observatorilor romani la Parlamentul European, fiind singurul ales maramuresean cu acest statut. De la 1 ianuarie are sansa sa devina automat europarlamentar, loc pe care l-ar putea detine pana in luna mai, cand vor avea loc alegeri pentru desemnarea celor care vor reprezenta pe mai departe Romania la Strasbourg si Bruxelles.
PSD si-ar putea, totusi, innoi lista cu cei 12 de euroobservatori, desi deputatul maramuresean crede ca nu se vor aduce modificari. “Intr-adevar, PRM a schimbat doi dintre observatori, dar care au demisionat din partid. La noi nu cred ca va fi cazul sa se modifice lista”, a declarat, pentru eMaramures.ro, Dan Mihalache.
“In ianuarie vom intra cu toate drepturile si obligatiile in Parlamentul European. Vom avea dreptul la vot, ceea ce ca observatori nu am avut, dreptul de a fi prezenti in comisii si dreptul la salarizare. In primavara nu stiu daca voi candida. Va fi o lista nationala cu 35 de persoane. S-ar putea sa ma regasesc printre ele, dar asta depinde si de ceea ce va hotari conducerea partidului.”
Deputatul sustine ca, pe masura ce momentul integrarii europene se apropie, interesul si atentia care li se da euroobservatorilor prezenti la Parlamentul European cresc. “Exista o importanta activitate de lobby pe langa parlamentari, iar noi deja resimtim acest interes. Sunt o multime de persoane care te cauta si care sunt interesate sa te cunoasca – firme, institutii etc.”
Oficialii de la Strasbourg au acceptat ca romanii care vor prelua cele 35 de functii in Parlamentul European sa isi poata pastra mandatele in tara pana in momentul in care vor fi organizate alegerile. Statutul alesilor trebuie insa modificat in perioada care urmeaza pentru a elimina incompatibilitatea intre cele doua calitati.
Exista deja in lucru un proiect de lege cu caracter provizoriu care prevede ca viitorilor europarlamentari sa le fie acordate pana la alegeri si drepturile banesti pentru activitatea de parlamentari, dar fara indemnizatiile de sedinta. De asemenea, ei nu vor fi luati in calcul la cvorumul legal al sedintelor din Parlamentul Romaniei.
Romanii se vor prezenta pentru prima data la urne ca sa isi desemneze reprezentantii in Parlamentul European la mijlocul lunii mai, anul viitor. Numarul de europarlamentari care urmeaza sa fie alesi este similar cu cel al eurooservatorilor avuti in prezent de Romania – 35. Candidaturile vor fi depuse atat de catre partidele si aliantele politice, aliantele politice, cat si de organizatiile minoritatilor nationale, iar votul va fi dat pe liste, intr-un singur tur de scrutin, chiar daca la urne vor fi prezenti mai putin de 50% din alegatori.
Sursa: Larisa Tivadar