Presedintele Traian Basescu a declarat, in deschiderea sedintei de guvern la care a participat azi, 7 martie, ca reforma statului este esentiala pentru executiv si pentru majoritatea parlamentara. In opinia sa, reducerea birocratiei se poate realiza prin reducerea numarului de functionari „intr-un aparat supraincarcat” si reducerea formalitatilor birocratice generate de legislatie, inclusiv reducerea acelor taxe si impozite care au costurile de administrare mai mari decat veniturile pe care le aduc la bugetul de stat.
Traian Basescu a acuzat faptul ca in ultimi ani din 300.000 de locuri de munca nou create 160.000 sunt in aparatul de stat. „Noi toti am vorbit inainte de formarea Guvernului despre descentralizare, despre cresterea nivelului de autonomie al administratiei locale, despre reducerea numarului de agentii”, a spus Basescu.
Dupa incheierea sedintei de guvern, premierul Emil Boc a anuntat ca, pana pe 4 mai, cadrul normativ privind descentralizarea va fi finalizat pe componente si, incepand din toamna si continuand anul viitor, competentele vor trece la autoritatile locale in functie de domeniu. Ministerul care coordoneaza acest proces de descentralizare este Ministerul Administratiei si Internelor, a subliniat Emil Boc.
Potrivit sefului Executivului, principiile de la baza descentralizarii vizeaza, in primul rand, transferul atributiilor si competentelor de la autoritatile centrale spre autoritatea cea mai apropiata de cetatean, adica primarie, consiliul local, consiliul judetean. In al doilea rand, pentru ca atributiile sa poata sa fie exercitate, este nevoie de transferuri de resurse financiare catre comunitatile locale.
Vicepremierul Dan Nica a adaugat ca ministerele implicate in procesul descentralizarii au ca termen data de 18 martie pentru prezentarea proiectelor de acte normative, pentru a avea consultari cu societatea civila si structurile asociative. Procesul de descentralizare este coordonat de Ministerul Administratiei si Internelor.
Sursa: Ioana Osan