Vezi VIDEO
Peste 5.800 de studenti din Maramures, dar si din alte judete ale tarii si din Republica Moldova au inceput astazi, 4 octombrie, cursurile Universitatii de Nord, in prezenta conducerii unitatii de invatamant si a unor inalte fete bisericesti. Insa cu tot festivismul specific unui asemenea eveniment, profesorii au aratat ca anul universitar 2010-2011 se anunta a fi unul de criza, in care banii pentru investitii vor fi mai putini, salariile angajatilor din sistem mai mici, iar tinerii absolventi isi vor gasi mai greu un loc de munca, din cauza ofertei deosebit de slabe de pe piata.
Emotii mari, amintiri din vacanta si discursuri despre criza. Acestea au fost auspiciile sub care a inceput noul an de studiu la Universitatea de Nord din Baia Mare. Deschiderea oficiala a cursurilor a stat sub semnul unei austeritati anuntate. Conducerea institutiei de invatamant superior a precizat ca s-au facut investitii majore la unitatea de invatamant, dar ca in acest an acestea vor fi lumitate. Se lucreaza la Aula Universitatii, care va avea 350 locuri, si la extinderea bibliotecii institutiei.
“Parcurgem in prezent o perioada deosebit de dificila. Institutiile de invatamant nu fac nici ele exceptie si, dupa o perioada de minima prosperitate, ne aflam intr-un punct de regres, pe care il regretam cu totii si pe care incercam sa il depasim cu mijloacele pe care le avem la indemana. Desigur, dascalii isi vor face datoria, desi taierea salariilor constituie cel mai dureros afront pe care l-au primit”, a spus Dan Calin Peter, rectorul Universitatii de Nord Baia Mare.
La festivitate au participat si inalte fete bisericesti, atat ortodoxe, cat si greco-catolice, care au incercat sa ii imbarbateze pe tinerii care incep noul an de studiu.
“Un tanar, daca nu e vesel, ori e bolnav ori e prost. Am spus asta in fata unui tanar, iar acesta mi-a zis: bolnav nu-s, prost nici atat! Asa ca am dreptul sa fiu vesel si plin de bucurie”, a spus PS Iustinian, Episcop Ortodox al Maramuresului si Satmarului, in cuvantul sau de invatatura.
Iar tinerii chiar au nevoie de incurajari, intrucat a devenit tot mai greu sa isi gaseasca un loc de munca in domeniul in care invata. Unii dintre ei se gandesc – inca de pe acum – la emigrare.
“Urmez cursurile a doua facultati: cadastru si etnologie si folclor. O sa incerc ca ceea ce fac la scoala sa se materializeze intr-o meserie. Sunt si dansatoare, la un ansamblu din Baia Mare si cu ajutorul facultatii sper sa ma pot angaja in domeniu. Daca nu, atunci incerc cu cealalta facultate”, a spus Iulia Bot, studenta in primul an la “Nord”.
“Sunt la specializarea economia firmei, Facultatea de Stiinte. Nu stiu daca voi reusi in domeniu. Astept pana termin, apoi o sa caut un job. Dar ma tem sa nu fie la nesfarsit. Daca nu voi gasi in domeniu… poate in strainatate voi gasi ceva”, a precizat si Maria Iusco.
Studentii si-au luat astazi orarul, iar de maine vor incepe efectiv cursurile.
Sursa: Catalin Tineghe