La începutul acestei săptămâni, mai exact marți, 14 septembrie 2021, a avut loc evenimentul de lansare al rutei turistice transfrontaliere ViaGastrocarpathia.
Evenimentul, care marchează și finalul proiectului KRA’GAS, a prezentat locuri interesante și meșteșugari pricepuți, dar și aspecte inedite legate de gastronomia locală a celor 3 zone acoperite în proiect – Maramureș din România, Borsod-Abauj-Zemplen din Ungaria și Transcarpatia din Ucraina.
Evenimentul, care a avut loc online pe Facebook și care s-a bucurat de prezența a peste 400 de participanți live, a cuprins prezentări făcute de membri ai echipei de proiect și experiențe trăite și împărtășite de către influenceri pe rută. Dinamica evenimentului a fost dată și de prezentarea filmelor realizate pe această nouă rută. O componentă importantă a acestui eveniment a fost prezentarea paginii web viagastrocarpathia.com, care reprezintă unul dintre cele mai importante rezultate ale acestui proiect și, în același timp, instrumentul principal pe care turiștii îl pot folosi pentru a vizita ruta ViaGastrocarpathia.
Cei interesați pot descoperi acum pe această pagină web peste 50 de puncte de interes pe rută, toate beneficiind de informații detaliate. Centrul de resurse găzduit pe site, conține 30 de filme de prezentare a unor locuri speciale de pe rută, materializând experiența unui număr de 15 influenceri care au avut ocazia să fie primii turiști pe acest traseu. Aceste filme spun poveștile lor în aceste locuri minunate. Totodată, cele câteva sute de postări de pe pagina de Facebook ViaGastrocarpathia deschid o poartă către cunoașterea obiceiurilor, a locurilor și a meșteșugarilor de pe acest traseu.
Ruta face parte din proiectul KRA’GAS, ID: HUSKROUA/1702/3.1/0027 – “PROMOVAREA MEȘTEȘUGURILOR ȘI A GASTRONOMIEI CA ELEMENTE RELEVANTE ALE MOȘTENIRII CULTURALE A EUROREGIUNII CARPATICE”, proiect finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului ENI CBC 2014-2020 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina (HUSKROUA). KRA‘GAS este rezultatul unei colaborări între trei universități și trei organizații de afaceri din România, Ungaria și Ucraina care s-au asociat pentru a propune o abordare inovatoare în promovarea patrimoniului și a potențialului turistic cultural al meșteșugurilor și a gastronomiei în regiunea transfrontalieră Ungaria-România-Ucraina.
Liderul proiectului este Camera de Comerț și Industrie Maramureș din România și partenerii sunt Universitatea Babeș-Bolyai din România, Universitatea din Miskolc și Camera de Comerț și Industrie Borsod-Abaúj-Zemplén din Ungaria, respectiv Universitatea Națională Uzhhorod și Fondul de sprijin pentru întreprinderi din Transcarpathia „TES Fund”, din Ucraina.
Dacă vă gândiți să începeți o călătorie și să descoperiți ViaGastrocarpathia, informațiile și centrul de resurse de pe viagastrocarpathia.com vă vor fi de mare folos. Traseul poate fi făcut integral sau parțial, în funcție de disponibilitatea și posibilitățile fiecărui turist.
Trebuie de reținut faptul că www.viagastrocarpathia.com nu oferă servicii de rezervare, ci vă pune în contact direct, prin datele furnizate, cu meșterii locali, cu punctele gastronomice sau cu locurile de cazare și masă incluse pe traseu. Această pagină web este un instrument dinamic, așa că până la sfârșitul proiectului vor fi incluse mai multe puncte pe traseu, deoarece această regiune turistică comună inclusă în proiect are încă multe locuri culturale valoroase de descoperit.
Evenimentul “Descoperă ViaGastrocarpathia – pentru turiștii de pretutindeni”, poate fi vizionat integral pe pagina de Facebook ViaGastrocarpathia.
Pentru mai multe detalii despre acest proiect, meșterii incluși și gastronomia locală, vă invităm să accesați pagina web www.viagastrocarpathia.com și să urmăriți pagina de Facebook https://www.facebook.com/ViaGastrocarpathia