Un schelet umanoid, vechi de 4,4 milioane de ani, descoperit in Etiopia se crede a fi „veriga lipsa” a teoriei evolutioniste a lui Charles Darwin. Pe nume Ardi, acesta este cel mai vechi specimen umanoid gasit pana in momentul de fata si este cel mai aproape de radacinile noastre. Oamenii de stiinta au stabilit ca Ardi, strabunica omenirii, era scunda, se asemana cu o maimuta, avand o falca proeminenta si maini uriase, in plus un mers aplecat. Specialistii care au studiat scheletul au spus ca in mod sigur Ardi nu era frumoasa.
Ardi era un specimen feminin, matur, si a fost descoperit in 1994, in Etiopia, dupa cum au informat jurnalistii de la Times. O echipa internationala de cercetatori a lucrat aproape 3 ani pentru a gasi toate cele 125 de fragmente ale scheletului, urmata de analizarea specimenului timp de 13 ani.
Rezultatele analizei au aratat ca Ardi avea aproximativ 1,20 metri inaltime si 57 de kilograme. Creierul sau era putin mai mare decat al uni cimpanzeu modern si considerabil mai mic decat cel al lui Lucy, sugerand ca stramosii nostri au evoluat intelectual mai tarziu in cursul evolutiei. Analiza dintilor a aratat ca se hranea cu fructe, frunze si mici mamifere.
Fosila a schimbat si punctul de vedere asupra habitatului umanoizilor timpurii. Inainte se credea ca stramosii nostri au dezvoltat capacitatea de a merge vertical ca o consecinta a traiului lor in savane, dar zona in care a fost gasit scheletul era o padure luxurianta, populata cu maimute si elefanti.
Scheletul este cu un milion de ani mai vechi decat „Lucy”, care era cea mai veche fosila umanoida descoperita vreodata. Specialistii cred ca maimutele si oamenii au avut un stramos comun in urma cu cel putin sase sau sapte milioane de ani in urma.
Enigma in legatura cu infatisarea stramosilor nostri a intrigat oamenii de stiinta inca de la aparitia teoriei evolutioniste de acum 150 de ani. Dar acum, odata cu descoperirea acestui schelet vechi de 4,4 milioane de ani, oamenii de stiinta sunt in stare sa realizeze un portret un portret al acestor stramosi indepartati ai omului.
Sursa: Andrei Gherghel