Cainii ar putea fi inzestrati cu puteri telepatice, potrivit unui studiu realizat recent de cativa cercetatori americani, care au incercat sa afle felul in care aceste animale par sa inteleaga ceea ce gandesc stapanii lor, informeaza dailymail.co.uk. Este una dintre intrebarile care i-a lasat perplecsi pe multi proprietari de caini – cum reusea animalul lor de companie sa stie dinainte care persoana de la masa urma sa-i strecoare resturi de mancare sub masa?
Savantii par tot mai convinsi ca raspunsul la aceasta intrebare are legatura cu dorinta si disponibilitatea acestor animale de a-i accepta pe oameni drept companionii lor sociali.
Savantii de la Universitatea din Florida au descoperit faptul ca acei caini care aveau un contact mai strans cu oamenii erau mult mai buni in descifrarea indiciilor fizice si verbale, sugerand astfel faptul ca ei au privit si asimilat comportamentul uman.
Aceasta teorie explica, totodata, motivul pentru care animalul de companie adopta un comportament mai putin cuminte imediat ce nu se mai simte supravegheat.
Monique Udell, coordonatoarea studiului, a realizat doua experimente ce au constat in compararea performantelor reusite de caini domestici, din adaposturi si lupi, carora li s-a oferit oportunitatea de a „cersi” pentru mancare, in doua situatii – de la o persoana atenta si de la o persoana care nu poate sa vada animalul.
Savantii au vrut sa afle cine are un impact mai mare asupra performantelor animalului: mediul in care traieste animalul (resedinta umana sau adapost pentru animale) sau specia in sine (caine si lup).
Aceste teste au evidentiat pentru prima data in istorie faptul ca lupul, ca si cainele domestic, este capabil sa „cerseasca” cu succes hrana atunci cand se apropie de o persoana care este atenta.
Acest fapt demonstreaza ca ambele specii au capacitatea de a adopta un comportament in functie de nivelul de atentie al omului. In plus, atat lupii, cat si cainii din adaposturi au putut sa-si imbunatateasca performantele cu mare rapiditate, prin repetitie.
Studiul a fost publicat in revista Learning & Behavior.
Sursa: Mediafax