Sistemul nostru imunitar ar detecta celulele canceroase inca din primele zile ale formarii unei tumori, insa nu pentru a le ataca, ci din contra pentru a le proteja, potrivit unui studiu francez publicat publicat in revista specializata Journal of Clinical Investigation. Astfel, celulele canceroase, contrar unei teorii de la inceputul secolului al XX-lea, sunt protejate inca de la inceputul proliferarii lor.
Aceste rezultate ar putea antrena progrese importante in tratarea cancerului, potrivit echipei profesorului David Klatzmann, de la laboratorul Imunologie-Imunopatologii-Imunoterapii al Universitatii Pierre si Marie Curie (UPMC-CNRS-Inserm).
De mult timp, oamenii de stiinta postulau ca sistemul imunitar recunoaste ca anormale celulele canceroase inca de la producerea lor de catre organism pentru a le elimina si ca atunci cand aceste celule intalnesc linia de aparare se dezvolta cancerul.
Echipa profesorului David Klatzmann a dezvaluit ca acest concept este inexact: supravegherea cancerelor de catre sistemul imunitar duce, din contra, la protejarea celulelor tumorale in momentul aparitiei lor, ca in cazul oricaror alte celule ale organismului.
Cercetatorii au aratat pe modele animate ca aparitia primelor celule canceroase declanseaza imediat un raspuns al unor celule imunitare, ”limfocite T regulatoare”. Acestea se indreapta rapid catre tumoare, recunosc celulele canceroase, apoi blocheaza alte limfocite, numite ”efectoare”, impiedicandu-le astfel sa atace si sa distruga celulele canceroase.
Cercetatorii au aratat, de asemenea, ca in absenta limfocitelor T regulatoare la aceasta prima intalnire intre sistemul imunitar si celulele tumorale, apararea imunitara isi face datoria si eradica tumoarea, gratie intrarii in actiune a ”limfocitelor T efectoare”.
Aceasta descoperire deschide, totodata, alte perspective terapeutice, precum vaccinarile preventive anti-tumorale, au estimat cercetatorii.
Sursa: Agerpres