In cautarea unor noi planete din afara sistemului nostru solar, care sa faca parte din aceasi clasa cu Pamantul, astronomii au ajuns in doua locuri indepartate care sunt insa si uimitor de familiare. Una dintre planete, ”Gliese 581 e” este foarte apropiata ca dimensiuni de Pamant, in timp ce cea de-a doua, ”Gliese 581 d” se afla la distanta potrivita fata de steaua in jurul careia graviteaza, pentru a permite existenta apei lichide la suprafata sa, o conditie primordiala a existentei vietii asa cum o concepem noi.
”Sfantul Graal al cautatorilor de planete este descoperirea unei planete asemanatoare Pamantului, aflata la distanta potrivita fata de o stea astfel incat aparitia si dezvoltarea vietii sa fie posibila”, a comentat Michel Mayor, astrofizician la Universitatea din Geneva, Elevtia.
Aceasta descoperire poate fi caracterizata drept ”extraordinara”, avand in vedere faptul ca Gliese 581 e este de doar 1,9 ori mai mare decat Pamantul, in conditiile in care alte exoplanete descoperite pana in prezent erau apropiate ca marime de gigantul gazos al sistemului nostru solar, Jupiter (de peste 1.000 de ori mai mari decat Pamantul).
Insa Gliese 581 e se afla prea aproape de steaua sa, conditii in care viata asa cum o stim noi, nu poate exista la suprafata ei. Totusi, Michel Mayor apreciaza ca descoperirea unei exoplanete atat de mici intr-un sistem solar aflat la peste 20 de ani lumina de Terra, ”reprezinta dovada faptului ca am facut pasi importanti in cautarea exoplanetelor asemanatoare Pamantului”.
Astrofizicienii au descoperit si ca orbita planetei Gliese 581 d, ce a fost reperata in 2007, se afla in ”zona de viata”, o regiune in jurul stelei in care apa poate exista in forma lichida la suprafata (daca este prea apropiata fata de stea apa se evapora, daca este prea departata, apa ingheata).
Insa planeta Gliese 581 d este probabil prea mare pentru a fi alcatuita doar din roca, dar ar putea avea la suprafata sa un ocean imens, sustine si astronomul Stephane Udry, din cadrul echipei care a realizat descoperirea.
Pana in prezent au fost descoperite aproximativ 350 de planete in afara sistemului nostru solar, insa nici una dintre ele nu poate gazdui viata asa cum o cunoastem noi. Majoritatea acestora sunt fie prea apropiate, fie prea departate fata de steaua in jurul careia graviteaza, iar altele sunt giganti gazosi de tipul lui Jupiter sau Saturn.
Planetele Gliese 581 d si Gliese 581 e sunt aflate in constelatia Libra, orbitand in jurul stelei Gliese 581. Aceste planete au fost descoperite cu ajutorul telescopului European Southern Observatory din La Silla, in Chile. Procesul de detectie a unor astfel de planete este foarte complicat, telescopul neputand sa le observe direct pentru ca reflecta mult prea putina lumina. Astronomii observa insa oscilatiile stelelor in functie de care calculeaza masa planetelor aflate pe orbita acestora.
Sursa: Agerpres