Astronomii au reusit sa surprinda o explozie de raze gama produs acum 13 miliarde de ani, adica in “copilaria” Universului, acesta fiind cel mai vechi si astfel si cel mai indepartat eveniment cosmic detectat de pe Pamant.
Exploziile de raze gama, cele mai stralucitoare explozii din Univers, se produc atunci cand stele masive, de mii de ori mai mari decat Soarele, isi consuma intreaga energie interna iar intreaga lor masa se prabuseste in sine dand nastere unei stele neutronice sau, in cazurile celor mai masive stele, unor gauri negre.
Aceasta explozie ce a primit numele RB 090423, s-a produs in perioada in care Universul nu avea decat aproximativ 640 de miloane de ani, adica aproxiamtiv 5% din varsta sa actuala, iar radiatiile gama emise au fost surprinse de satelitul Swift al NASA, la 23 aprilie.
Analiza acestor imagini cu ajutorul telescopului VLT (Very Large Telescope) din Chile, a demonstrat ca satelitul Swift a reusit sa priveasca inapoi in timp cu 13 miliarde de ani, pana la inceputurile Universului. Aceasta explozie de raze game a fost vizibila timp de 10 secunde in constelatia Leului.
Inaintea acestei descoperiri, cel mai vechi eveniment cosmic cunoscut de astronomi s-a produs cu 200 de milioane de ani dupa explozia GRB 090423 si a fost detectat in 2008 de acelasi satelit Swift.
Conform estimarilor astrofizicienilor, primele stele s-au format atunci cand Universul avea o varsta cuprinsa intre 200 si 400 de milioane de ani.
Sursa: Agerpres