Un grup de arheologi din orasul grec Amphipolis, din Serres, afirma ca a facut una dintre cele mai mari descoperiri din istorie – mormantul lui Alexandru cel Mare. Arheologii spun ca mormantul are o circumferinta de 498 de metri si este o „mostra de perfectiune” care ar fi putut fi construita numai pentru un rege, informeaza greekreporter.com. Mormantul este acoperit cu marmura de calitate superioara, lucrata exceptional avand in vedere uneltele de care dispuneau oamenii in epoca. Mormantul era acoperit cu pamant si decorat cu un leu, o sculptura cunoscuta ca Leul din Amphipolis, care a fost restaurata si mutata din zona dupa ce a fost descoperita de niste soldati greci in 1912.
Alexandru cel Mare (20 iulie 356 i.e.n. – 10 iunie 323 i.e.n.), cunoscut si ca Alexandru Macedon, Alexandru al III-lea al Macedoniei si Alexandros III Philippou Makedonon, rege al Macedoniei (336 i.e.n. – 323 i.e.n.), a fost unul dintre primii mari strategi si lideri militari din istorie. In timpul domniei sale a facut numeroase cuceriri, macedonenii ajungand sa stapaneasca Orientul Apropiat. La moartea sa, la varsta de 32 de ani, Alexandru era stapanul celui mai mare imperiu cucerit vreodata, care se intindea de la marginea Chinei pana in Egipt si Europa. De asemenea, Alexandru cel Mare a contribuit foarte mult la raspandirea culturii elene in intreaga lume.
Misterul mortii sale nu a fost elucidat nici pana in prezent, unii spunand ca a murit din cauza malariei, altii, pentru ca a fost otravit, potrivit wikipedia. De asemenea, unii istorici spun ca ar fi murit din cauza unei febre tifoide luate de la bunul sau prieten Hefaiston, altii spun ca s-ar fi imbolnavit de gripa aviara. Printre posibilele cauze ale decesului vehiculate de-a lungul timpului se numara meningita, o boala venerica (Alexandru cel Mare era bisexual), o maladie hepatica provocata de excesul de alcool, oboseala, pancreatita etc.
Strabon, Plutarh si Pausanias scriu ca trupul neinsufletit al lui Alexandru cel Mare ar fi fost inhumat la Alexandria, intr-un mausoleu numit „Soma” („mormant”, in greaca veche). Un sarcofag din aur si o constructie grandioasa au fost construite cu acest prilej.
O alta ipoteza este ca trupul lui Alexandru cel Mare a fost imbalsamat si, dupa o calatorie de doi ani, convoiul funerar a sosit in Egipt, dar nu se stie care era destinatia finala. Unii istorici sustin ca ar fi fost oaza Siwah, unde oracolul lui Ammon confirmase, cu cativa ani inainte, originea divina a lui Alexandru. Altii vorbesc despre Memphis, in Egipt. Dupa oficializarea crestinismului, in secolul al IV-lea, nu a mai aparut nicio mentionare a mormantului lui Alexandru cel Mare.
Sursa: Mediafax