Un studiu recent arata o metoda inedita prin care ar putea fi detectat cancerul, cu ajutorul ciocolatei si al bauturilor carbogazoase. Ciocolata, bauturile carbogazoase si alte preparate bogate in zaharuri ar putea fi utilizate in curand ca detectori ai cancerului, intrucat tumorile maligne consuma mai multa glucoza decat tesuturile sanatoase.
Oamenii de stiinta au inventat o metoda care depisteaza consumul de glucoza din tesuturi, folosind imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), pentru a depista tumorile din organism, informeaza dailymail.co.uk.
Adaptand un dispozitiv RMN pentru a monitoriza consumul de glucoza din organism, cercetatorii de la University College din Londra (UCL) au descoperit ca tumorile stralucesc mult mai intens in timpul acestui test, dupa ce pacientul a consumat un preparat bogat in zahar.
Aceasta tehnica reprezinta astfel o alternativa mai simpla si mai sigura fata de la tehnica standard radioactiva (de depistare a tumorilor, n.r.) si ar putea fi disponibila pe piata peste aproximativ 18 luni.
Din cauza radiatiei, actuala metoda de scanare nu este recomandata in cazul femeilor insarcinate si a copiilor si este disponibila doar intr-un numar limitat de clinici medicale mari si centre specializate.
In schimb, noua tehnica RMN de monitorizare a glucozei din tesuturi reprezinta o metoda comuna, care ar putea fi implementata in toate clinicile medicale, iar pacientii nu vor mai fi nevoiti sa calatoreasca pe distante mari in acest scop. Noua tehnica nu prezinta efecte secundare, va putea fi folosita in mod frecvent pentru ca medicii sa afle daca boala (cancerul) raspunde la tratamentul aplicat si va contribui la personalizarea terapiei pentru fiecare pacient.
Fiind mai ieftina si mai sigura, noua metoda ofera totodata rate de supravietuire mai ridicate pentru bolnavii de cancer.
Studiul, coordonat de profesorul Mark Lythgoe de la Centre for Advances Biomedical Imaging (CABI) afiliat UCL, a fost publicat in revista Nature Medicine.
Sursa: Mediafax